woensdag 31 januari 2024

Koereiger?

Nieuws uit de natuur:

  • Vroege Vogels (BNN/VARA): Eenden overwinteren graag in Nederland: zo kun je ze herkennen. Over sw smient, grote en middelste zaagbek en brilduiker. Klik hier
  • Gazet van Antwerpen: Grote bonte specht scheert hoge toppen, vink verliest van zijn pluimen: de opvallendste conclusies van het vogeltelweekend, klik hier
  • Vogelbescheming: Nationale tuinvogeltelling. Welke vogels zijn er dit jaar allemaal geteld? Bekijk hier de resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2024 en neem zelfs een kijkje in jouw eigen buurt! Klik hier of hier.


Grijs en donker weer vanochtend. De ruigten en graslanden rond Blokkendijk en Ligtenbergerweg stonden nog steeds deels blank. 

Afb. 1: Zicht vanaf de Blokkendijk
Kuifeenden, krakeenden, wilde eenden, grauwe ganzen en meerkoeten horen tot het interieur van de Zunasche Heide. Verbleven dan ook rond en tegenover de pingoruïne. 84 kokmeeuwen waren druk met een waterballet.

Afb. 2: Waterballet Kokmeeuwen
Meer was er niet te zien. De Schoneveldsweg bood daarentegen meer. Allereerst een buizerd die z'n ontbijt tussen het gras trachtte weg te halen. Werd daarbij voortdurend verstoord door opvliegende spreeuwen (100+) die iets verderop foerageerden (afb. 4). 

Afb. 3: Foeragerende Buizerd

Afb. 4: Beteuterde Buizerd en Spreeuwen
Soms vlogen twee dozijn kramsvogels met hun metgezellen mee. Soms ook niet om onverstoorbaar door te eten (afb. 5). Lunchten samen met de spreeuwen. Trekken trouwens vaak met elkaar op in de winter. 

Afb. 5: Opvliegende Spreeuwen (boven) en Kransvogels (onder)

Afb. 6: Kramsvogel I

Afb. 7: Kramsvogel II
Heb twintig minuten in de auto naar het schouwspel met de genoemde (waarschijnlijk) wintergasten gekeken in de hoop dat ze zouden naderen. Niet dus. Een kort intermezzo richting Rijssen. Geen steenuil helaas, wel een fel blaffende herdershond. Een paalzittende roodborsttapuit en een koolmees stoorden zich hier klaarblijkelijk niet aan, ik wel.

Afb. 8: Roodborsttapuit
Tijdens een rondje Grasweg en Wanweg geen zangvogels, wel overvliegende kolganzen (16) en knobbelzwanen (2), een biddende torenvalk, 6 eksters (!) en een kudde schapen. 

Afb. 9: Kolganzen

Afb. 10: Kudde Schapen

Afb. 11: Moest zo nodig .....

Afb. 12: Biddende Torenvalk
Geen kraanvogels aan de Ligtenbergerweg. Wel een groep spreeuwen (50+) weer vergezeld door kramsvogels (40). Zaten meer in boomtoppen dan foeragerend op akkers. Een groep vinken zocht zaden op het wegdek. Ook hier een biddende/jagende torenvalk

Afb. 13: Kramsvogels

Afb. 14: Vinken

Afb. 15: Jagende Torenvalk

Terug op de Blokkendijk nog een grote zilverreiger en een ooievaar. Bovendien een koereiger, althans aangemerkt door de identifier 
(97%). Zoals bijna alle foto's ook deze van grote afstand genomen. Dacht zelf aan een grote zilverreiger. Een koereiger zou eersteling zijn. Afwachten wat validatoren op waarneming zeggen. Door het gedrongen postuur en de lengte neig ik naar een koereiger. Dat deze steltloper steeds vaker wordt gezien in Nederland, geldt niet voor Twente. Hier is ie een echte dwaalgast.

Afb. 16: Grote Zilverreiger

Afb. 17: Koereiger of Grote Zilverreiger

Voor meer info over een koereiger klik hier.pf hier.
Een doorsnee wandeling zit er op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...