dinsdag 16 januari 2024

Onderuit

Daar lag ik, vlak voor de Ypeloweg. Weggegleden op een spekglad wegdek. Het gestrooide zand bleek niet voldoende om een val te voorkomen, wel om mijn broek te besmeuren. Dacht aanvankelijk aan een verrekte kniebanden, trok met mijn rechterbeen. Na enige oefening leek het mee te vallen. Voel het nog steeds als de knie in rust is geweest. Een geluk bij een ongeluk dat de camera om mijn nek hing en zodoende het asfalt niet heeft geraakt. Pffff.

Een blik op de bevroren plas achter de Ypeloweg was voldoende voor een rechtsomkeert.

Afb. 1: Bevroren Ypelowegplas
Het was geen straf om min of meer dezelfde weg te lopen. Een adembenemend mooi winters landschap betekende nogmaals genieten. Had vanmiddag ook bewust gekozen voor de Dakhorst vanwege de weidse uitzichten. 
Een meevaller was de diversiteit aan vogelsoorten in de Wierdense waterbuffer, dit ondanks het vriesweer. 
Het meest tot de verbeelding sprak een kwartet! winterkoninkjes, rondom de vogelkijkhut en in de nabijheid van basisschool de Akkerwal.  

Afb. 2: Winterkoning I

Afb. 3: Winterkoning II

Afb. 4: Winterkoning III
Voor enkele Dijksterhuisjes, klik hier
Enkele sfeerbeelden rondom de vogelhut 'Turenluren!':

Afb. 5: Sfeerbeeld I

Afb. 6: Sfeerbeeld II

Afb. 7: Sfeerbeeld III

Afb. 8: Sfeerbeeld IV
Niet voor het eerst voerde de roodborst de ranglijst aan van de meest waargenomen zangvogels. Niet vreemd bij gemiddeld 750.000 wintergasten per jaar. Een ode:

Afb. 9: Roodborst I

Afb. 10: Roodborst II


Afb. 11: Roodborst III

Afb. 12: Roodborst IV

Afb. 13: Roodborst V
Voor enkele Dijksterhuisjes, klik hier.
Enkele neefjes hielden het op een eigen biotoop, een paartje roodborsttapuiten. Zaten beide op hoog opgeschoten kruiden, handige uitkijkposten om insecten op te sporen. Achter mij  het bruggetje over de Exosche Aa. Een gaai deed een mislukte poging het vrouwtje te pakken, althans zo leek het. Vreemd gedrag? Gaaien eten vooral insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. 's Winters eten ze vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais) en fruit. Maar geen volwassen tapuiten. 

Afb. 14: Roodborsttapuit (m)

Afb. 15: Roodborsttapuit (v)

Afb. 16: Biotoop roodborsttapuiten I

Afb. 17: Biotoop roodborsttapuiten II
Voor een aardig artikel van Roots 'Kijk uit naar de roodborsttapuit', klik hier

Een passerende dame vroeg me naar mijn ervaringen met zwarte zwanen in de Dakhorst (zie ook blog 6 januari). Zij vertelde dat ze twee weken geleden 3 exoten had waargenomen. Had er vorige week 1 gevonden had bij recreatieplas Het Lageveld, dood. Wellicht door een predator aangevallen, volgens haar man. 

Een kramsvogel was de meest bijzondere waarneming van de wandeling. Meestal vormen ze groepen, dit exemplaar zat er in z'n eentje. Vanuit de vogelhut turend zag ik 'm, in de top van een boom achter de Exosche Aa. Het uitstekende licht en m'n Sony maakten het mogelijk een acceptabele foto op 200 m afstand te maken.

Afb. 18: Kramsvogel
Vanuit de hut van heldere was er meer moois te zien. Drie aalscholvers in de aalscholverboom waarvan er 1 z'n verendek aan het drogen was (afb. 19). Een groep kokmeeuwen rustte op het ijs in de zon terwijl meerkoeten onrustig heen en weer bewegen (afb. 20). Verreweg het grootste deel van de meeuwen zat aan de andere kant, ook te rusten (afb. 21 en 22). 

Afb. 19: 1 van de 3 Aalscholvers

Afb. 20: Rustende Kokmeeuwen 

Afb. 21: Rustende Kokmeeuwen aan de overkant

Afb. 22: Opvliegende Kokmeeuw

Afb. 23: Sfeerfoto waarop Robins en Koninkjes
Op de terugweg cirkelde een trio nijlganzen boven de vlakte. Een grote zilverreiger vloog enkele etages hoger. De ganzen hadden het met elkaar aan de stok. 

Afb. 24: Opvliegende Nijlgans

Afb. 25: Landende Nijlgans na verloren gevecht

Afb. 26: Rondcirkelende Nijlganzen

Twee kieviten stonden bewegingloos in een besneeuwd weiland en constateerden dat ze te vroeg terug genomen waren uit warmer oorden. Een groepje grauwe ganzen zochten samen met een parkgans naar voedsel op een besneeuwde akker.

Afb. 27: Twee kieviten

Afb. 28: Grauwe Ganzen en Parkgans

Afb. 29: Parkgans
Groepjes meerkoeten zaten verspreid over het natuurgebied. 

Afb. 30: 1 van de groepjes Meerkoeten
Nog enkele sfeerfoto's ter afsluiting.

Afb. 31: Sfeerfoto I

Afb. 32: Sfeerfoto II

Afb. 33: Sfeerfoto III

Afb. 34: Sfeerfoto IV

Afb. 35: 1 van de 7 beelden van Roelofs

Dit was het dan weer. Een schitterende wandeling met volop zon, een fraai winters landschap, uitstekend fotografieweer en een variƫteit aan vogels. Dissonant: mogelijk verrekte knieband.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het regent (nog geen) zonnestralen

Eindelijk liet de zon zich bij tijd en wijle zien. Het panorama op Noord-Heideveld onderging een metamorfose. Voor de verandering begin ik d...