dinsdag 23 januari 2024

IJsvogel en 'dwaalgasten'

Een topvogelmiddag in Hengelo. Samen met Johan Kristalbad en t Genseler bezocht.

Twee eerstelingen lagen binnen handbereik. Een kuifmees en waterral lieten zich op korte afstand horen, de mees zelfs zien. Jammer genoeg geen foto. Het is trouwens Antoinet t. B. wel gelukt de ral vandaag te vinden en vast te leggen. Op exact dezelfde plek als waar wij 'm gehoord hebben (reageerde op alarmgeluid van mijn mobiel). 

Geen eersteling maar wel een topattractie,  een ijsvogel. Johan loodste me naar een biotoop in 't Genseler waar zich sinds enige tijd een paartje ijsvogels ophield. Een plek waar Peter en Johan met enige regelmaat genieten van deze kingfishers.  

Afb. 1: Biotoop IJsvogels in t Genseler  
Grote kans dat we er minimaal één zouden zien tijdens het tweede deel van de wandeling, zo beweerde Johan. Dat viel aanvankelijk tegen. Natuurlijk lieten zich mezen, duiven en enkele generieke watervogels zien. Een grote zilverreiger en roodborst ontbraken ook hier niet.

Afb. 2: Grote Zilverreiger

Afb. 3: Grote Zilverreiger II

Afb. 4: Roodborst
Klik hier voor een roodborst-podcast van Notenkrakers.

Toen we de moed min of meer hadden opgegeven meende ik een ijsvogel voorbij te zien vliegen. Johan liep terug over een bruggetje om de plek te onderzoeken waar ik deze blauw-oranje schoonheid naar toe had zien vliegen. Niet veel later zag ik Johan fotograferen en mij wenken dat hij 'm gevonden had. 
Ja hoor, hij zat er. Voor het bruggetje. Geen oranje-rode snavelbasis, dus geen vrouw. Terwijl ik de camera in stelling bracht ging hij er vandoor, de ijsvogel. Moest wel even slikken. 
Hij verplaatste zich godzijdank naar een rietstengel aan de andere kant van het bruggetje. Liet toe dat we vrij dicht konden naderen. Wat is het leven (soms) mooi. Zelfs een tweede vlucht bleef binnen bereik. Een losstaande rietstengel als startplaats voor een duik naar een visje. 
Een ode lijkt op z'n plaats:

Afb. 5: IJsvogel I


Afb. 6: IJsvogel II

Afb.7: IJsvogel III

Afb. 8: IJsvogel IV
Voor Dijksterhuisjes klik hier. Voor een vogelspotcast klik hier en voor de podcast van Notenkrakers, klik hier
Een tot dan toe mooie vogelmiddag veranderde in een gedenkwaardige topper.   

Het eerste deel in Kristalbad was speciaal, vooral voor Johan, twee eerstelingen. Een voor Nederlandse begrippen zeer schaarse witoogeend en voor Twentse begrippen een schaarse topper.  Beide 'dwaalgasten' heb ik eerder gezien. Desondanks een mooie ervaring. 
De witoog foerageerde vlak voor ons in een hoek van een waterbekken. Was meer onder dan boven water. Lastig om 'm scherp in het vizier te krijgen.   

Afb. 9: Verblijfplaats Witoogeend

Afb. 10: Witoogeend
Inmiddels heeft een beetje Twentse vogelaar reeds een kijkje genomen. Vind het geen mooie watervogel
Voor een Dijksterhuisje klik hier. Voor meer info klik hier en hier.   

De topper die veel op een kuifeend lijkt, vind ik wel mooi. Net als vanmiddag bevinden ze zich vaak in elkaars gezelschap: 1 topper met 37 kuifeenden. Het zijn wintergasten, jaarlijks ongeveer 80.000. Trekken veelal naar IJsselmeer of Waddenzee.  

Afb. 11: Topper
De verschillen tussen toppereend en kuifeend worden helder uitgelegd door Camilla (vriendin van Arjan Dwarshuis) in 'Uitvogelen met Camilla' een beeldfragment uit de tv-serie 'Binnenste-buiten'. Voor meer info klik hier.  
Dankzij Johan heb ik beide vogels kunnen vinden. Hij had ze vanochtend al eerder gevonden. 

Tenslotte nog enkele mooie watervogels die de wandeling kleur gaven: een kleurrijke slobeend, een dodaars en een meerkoet.

Afb. 12: Meerkoet

Afb. 13: Dodaars

Afb. 14: Meerkoet I

Afb. 15: Meerkoet II
Zou bijna een witte kwikstaart vergeten. Enige tijd niet gezien.

Afb. 16: Witte Kwikstaart
Een fraaie vogeldag is teneinde.
Een van de komende dagen op zoek naar de klapekster in het Aamsveen bij Enschede.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het regent (nog geen) zonnestralen

Eindelijk liet de zon zich bij tijd en wijle zien. Het panorama op Noord-Heideveld onderging een metamorfose. Voor de verandering begin ik d...