woensdag 10 januari 2024

Zwarte Roodstaart

Nieuws uit de natuur / Nature Today

  • Zeldzame grauwe gors in Zuid-Limburg, klik hier
  • Futen naar zee, klik hier 
  • Kieviten hebben geen zin in de kou, klik hier

 

Het overkomt me nogal eens dat ik terugkom op mijn beslissing een wandeling te beëindigen. Toch nog maar even terug naar een bepaalde plek. Je weet maar nooit. Met regelmatig een goede afloop. Zo ook vanmiddag. 

Terwijl ik richting de carpoolstrook liep vanaf de Delta bekroop me een unheimisch gevoel. Kon het moeilijk verkroppen dat het me niet gelukt was een paartje zwarte roodstaarten mooi op de foto krijgen. Ik besefte dat ze zich maar even lieten zien, maar toch. Enkele foto's onscherp en andere overbelicht (afb. 1 en 2). 

Afb. 1: Zwarte Roodstaart I / Onscherp

Afb. 2: Zwarte Roodstaart II / Overbelicht
Besloot een extra poging te wagen. Hoefde niet ver te lopen, tot achter de 'boerderij van Peze'. En passant een allerlaatste blik op de elzensingel aan de Wolbeslanden. Voorheen namelijk geen barmsijzen. 
Waar ik op gehoopt had gebeurde. Ik stelde me verdekt op achter een hijskraan en vrachtwagens. Keek uit op zandhopen en ruigte met in de verte blokkendozen. Een typische biotoop voor roodstaarten. Ik hoefde niet lang te wachten op een tweede presentatieronde. Aanvankelijk nog deels achter en boven op de zandhopen. Tenslotte op een uitstekend takje. Wat wil een fotograaf nog meer. Waarschijnlijk gaat het om 1 van de ongeveer 18.000 broedparen, wintergasten zijn er nauwelijks. Enkele foto's van deze super mooie zangvogel.    

Afb. 3: Zwarte Roodstaat III

Afb. 4: Zwarte Roodstaat IV

Afb. 5: Zwarte Roodstaat V
Een toch al mooie middag werd een topper. Deels vanwege het aangename weer, maar vooral door het diverse vogelaanbod. Bovendien goed fotografeerlicht. 

Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier. Klik hier en hier voor meer info/video. 

Verderop helaas geen sijzen. Je kunt niet alles hebben, zegt ik dan maar. 

Het begin van de wandeling voelde een beetje ambivalent. Lichte teleurstelling door de afwezigheid van (barm)sijzen. Werd ruimschoots gecompenseerd door een groepjes putters, pimpelmezen en een roodborst. En (zon)licht schuin achter.  

Afb. 6: Putter I

Afb. 7: Putter II

Afb. 8: Putter III

Afb. 9: Pimpelmees I

Afb. 10: Pimpelmees II

Afb. 11: Roodborst I

Afb. 12: Roodborst II
Pimpels en roodborsten lieten zich trouwens langs een groot deel van de route zien, evenals koolmezen

Afb. 13: Koolmees

Afb. 14: Nog maar een Roodborst
Een overvliegende zilvermeeuw wees me de wandelrichting. Achter de boerderij van Peze. De bevroren (onder)grond maakte het wandelen mogelijk. De onderhoudsploeg was druk in de weer met het planten van boompjes. En dat bij bevroren ondergrond. Volgens mij hebben ze hoofdstukken uit hun leerboeken niet goed begrepen. Dit deel van de Delta zag er trouwens aanlokkelijk uit (afb. 15-17). 

Afb. 15: Sfeerfoto I

Afb. 16: Sfeerfoto II

Afb. 17: Sfeerfoto III
Verschillende winterkoninkjes wilden graag op de foto, later ook nog op de Wolbeslanden. De zilvermeeuw had zijn rustplek gevonden op een straatlantaarn. 

Afb. 18: Winterkoning I

Afb. 19: Winterkoning II

Afb.20: Zilvermeeuw op lampenkap. 
Vlak voor het eerste uitkijkpunt een groepje vinken. De Doorbraak krioelde van de watervogels. Naast de gebruikelijke reigersoorten de generieke vogels. 

Afb. 21: Vink I

Afb. 22: Vink II
Twee roeken zwaaiden me uit. 

Afb. 23: 1 van de 2 Roeken
Wat een middag!. Geen eerstelingen of dwaalgasten maar wel vooral prachtige (foto's van) zangvogels. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...