Een zwarte kat in een weiland langs de N35. Toonbeeld van ongeluk of onheil is de meest gangbare interpretatie. Dat beloofde niet veel goeds bij een tweede poging om in Dalfsen een hop te zien en te vereeuwigen.
Het was rustig aan de Marsweg. Drie voor mij rijdende auto's parkeerden hun auto naast een bermparkeerder, vlak achter het erf waar de hop veelal gezien wordt. Ik parkeerde mijn auto iets voor het erf. De inzittenden van de geparkeerde auto hadden 'm nog niet gezien, stonden er ook nog maar vijf minuten. Ik liep naar het hek voor het grasland met daarin een paardenbak. Lievelingsplek van de hop. Het duurde niet lang of een vogelaar uit Amersfoort vergezelde me.
'Eerst de hop, daar na de pestvogels in Nunspeet'. Zijn doel voor de dag was helder. Ik had het trouwens al gezien, 10! pestvogels in Nunspeet, al enkele dagen.
Het was zijn eerste bezoek aan de Marsweg. Vertelde hem over mijn ervaringen van vorige week zaterdag tijdens mijn eerste bezoek. Over dat ik tien minuten te laat kwam voor een hop in nabijheid. Toonde hem de plaatsen waar ie gezien werd.
Steeds meer vogelaars meldden zich. 'Eerstelingen'. Liepen diverse kanten op om 'm te vinden. Nog geen vijf later minuten kwam ie aanvliegen. Ik zag 'm aankomen en keurig landen halverwege het grasland, onder een hek. Ik stond lichtelijk te trillen. Geen tijd om te observeren, direct klikken. Binnen de kortste keren stond ik omgeven door een dozijn toeters. De hop vloog even het hek op om ons te begroeten. Ontbijten had toch z'n voorkeur, en hop, daar hopte ie weer, door het gras te zoeken naar wormen en insecten.
Twee minuten konden we genieten. Toen vond de bewoner het nodig om met z'n tractor het erf af te rijden. Honden werden bovendien naar buiten gelaten. Weg was de hop, verdween achter de boerderij aan de overkant. L'histoire se répète. Vorige week hetzelfde tafereel, al heb ik dat toen niet gezien.
Eerst maar eens een ode:
|
Afb. 1: Hop I |
|
Afb. 2: Hop II |
|
Afb. 3: Hop III |
|
Afb. 4: Hop IV |
|
Afb. 5: Hop V |
De tijd bleek tekort om zijn prachtige tooi te bewonderen. Een tooi die ie zo nu en dan opricht om emoties te tonen. Als ik vanmorgen tien minuten later was gekomen was het waarschijnlijk weer misgelopen. Zo blijkt maar weer dat vogelen ook een kwestie van geluk is. Bij de bewoners van de boerderij zet het twitchen kwaad bloed. We spraken de man des huizes, zittend op z'n tractor. Ik citeer:
'Vanaf november zit de vogel hier, met drie weken onderbreking..... Dagelijks tientallen bezoekers, soms meer. Kijk eens hoe ze de bermen hebben omgeploegd. En hoe ze ons storen in onze privacy. Diverse toeristen bieden zelfs geld om op het erf te mogen, dit om de vogel te naderen. Hoe ver kun je gaan? Dan heb ik het nog niet eens over de veiligheid gehad. Terwijl de duisternis intreedt liggen ze soms op de grond om met hun toeters foto's te maken. Onder het hek door. En dat terwijl ik met mijn trekker in en uit rijdt. .... tot het een keer mis gaat. ....'
Klik hier voor het artikel van Jan Bengevoord ‘Vreemde vogel in Twente
en de Achterhoek: de drekhoepe met indianentooi’ (Tubantia 150522). Aanvullend een mooi
artikel van Jelle Reumer in Trouw, getiteld: ‘Bovendien een Opeens dook er een
hop op in Nederland’(Trouw 310323). Klik hier.
In
Twente en de Achterhoek was hoep gangbaar dialect voor hop. Hoep
verwijst dan naar de baltsroep ‘hoep, hoep hoep, hoep hoep hoep’. Soms ook
met een wat minder genereuze betiteling als scheithoepe of drekhoepe, een
weinig subtiele verwijzing naar het gebrek aan enige vorm van hygiëne bij het
hoepennest: het nestholletje wordt uitbundig bekleed met modder en mest, ‘drek’
kortom. En het stonk.
Desondanks is de hoopoe (Engelse benaming) Israëls
nationale vogel. Voor een toelichting klik
hier.
Met enkele gelukkige fotografen droop ik na een kwartier af. Geen tooi en geen ideale afstand. De kans is klein dat ie terug zou komen. Ik was in m'n sas met het resultaat van de ochtend. De man uit Amersfoort dankte me voor tip.
Op de terugweg een lapjeskat aan de kant van de weg. Geen taalkundig trucje maar een feitelijke ervaring. Staat vandaag symbool voor geluk of heil.
en korte maar geweldige vogel'dag' zit er op. En dan te bedenken dat de Dalfense hop de enige is die zich op dit moment in Nederland bevindt. Heel bijzonder dus. Zal binnenkort wel vertrekken naar Zuid-Europa.
Morgen weer een ouderwetse regendag ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten