maandag 5 februari 2024

Klapekster

Vandaag moest het gebeuren. Het vinden van de klapekster op de Sallandse Heuvelrug. Zoeken op de open vlakte. Het kwartje kan twee kanten opvallen. De goede kant betekent een mooie foto van het neefje van de grauwe klauwier. De foute kant is geen klapper en daarmee een tas zonder vogelfoto's. De open vlakte biedt nauwelijks of geen vogels in deze tijd van het jaar.

Het is mijn derde poging dit kalenderjaar om de veldekster of toenekster (Twentse benamingen) te vinden. Tijdens poging twee heb 'm gezien, op de plek waar ie gisteren weer door iemand is waargenomen. Vlak bij de eerste afslag op de Bergweg Haarle na de top van de Sprengenberg.

De temperatuur is met 11 graden goed, de wind is nogal krachtig met Bf5. Mijn verwachting kwam uit. Geen vogel gehoord of gezien tot op de plek waar ik de klapekster eerder heb gezien. De wintergast is er ook niet. Ik loop noordwaarts richting Haarleberg. Een groepje pimpels, meer niet. Inmiddels op de terugweg kwam ik een man met verrekijker en camera met grote toeter tegen. Was op zoek naar korhoenen en de klapekster. De laatste had hij op de heenweg kort gezien. De Nijverdaller Henri Hallink wilde me wel naar deze plek brengen. Dit had ik net nodig. 

Hij bleek een onderhoudende kerel en een echte vogelkenner. Gaat op zijn vrije maandag meestal vogelen, ook zo nu en dan naar de Sallandse heuvelrug. We liepen via een zandpad langs de bosrand naar een open vlakte ten noorden van de Haarleberg en ten westen van de Noetselerberg. De klapekster wordt hier vaker gezien. We stopten nog even voor een groep kruisbekken. Hoog in en boom, een stuk of 20. Lieten zich niet zien, waren ook nog eens snel vertrokken. 

'Waarschijnlijk kleine kruisbekken, deze zijn zo schuw, in tegenstelling tot de grote' zo doceerde Henri.

We kwamen aan bij de beoogde open vlakte.

Beoogde vindplaats Klapekster
We liepen door tot een plaats vanwaar verspreid jonge dennetjes, dode takkenbossen, afgezaagde boomstammen  en houtrestanten te zien waren. Daarom heen uitgebloeide heide en lage ruigte. In de verte een kraai. 

Afb. 2: Habitat Klapekster
Na tien minuten nog niets, liepen tientallen verder. Nog niets. Het duurde een kwartier voor mijn medevogelaar 'm ontdekte. Ver weg, dat wel. Op meer dan 100 meter. Met het blote oog nauwelijks te zien. De twintig minuten daarna bleef het veelal in het zicht. Dook soms weg om een prooi te vangen. Na elke duikvlucht zocht hij een nieuwe verhoging ter linker zijde. De afstand die ons scheidde bleef nagenoeg gelijk. Een ode middels enkele foto's:

Afb. 3: Klapekster I

Afb. 4: Klapekster II

Afb. 5: Klapekster III

Afb. 6: Klapekster IV

Afb. 7: Klapekster V

Afb. 8: Klapekster VI

Afb. 9: Klapekster VII
Gelukkig dat het licht goed was. 
Voor een vogelspotcast over de Taiga- of of de Homeyers klapekster, klik hier
Voor het vlog 'Natuur met Youry', over een klapekster’, klik hier. Paul Saager vlogt ook over de klapper, klik hier
Voor enkele Dijksterhuisjes, klik hier. Voor info en video klik hier of hier of hier of hier

De waarnemingsplek van de klapekster lag drie km. van de plek waar ik deze gast gezien had. Misschien toch twee individuen.  

Wat een heerlijke wandeling, dit ondanks de vermoeidheid. Had op de terugweg nauwelijks oog voor wat er om me heen gebeurde.
Nog wel een groep vinken en enkele kepen gezien. Voor een vlog bijdrage van Paul Saager over kepen klik hier.

Afb. 10: Keep
Enkele sfeerfoto's:

Afb. 11: Sfeerfoto I

Afb. 12: Sfeerfoto II
Dit was het dan voor vandaag. Doel gehaald.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...