zondag 25 februari 2024

Parende Kranen

Nieuws uit de natuur

Koos Dijksterhuis, Barmsijzen in het land! (Trouw, 230224), klik hier

Nature Today:

  • Luister naar de grote lijster, klik hier
  • Blauwe reigers aan het broeden, klik hier
  • De zang van boomleeuweriken, klik hier


Vanmiddag op zoek naar het paartje kraanvogels op de Zunasche Heide. Op het laatste moment besloot ik nog even door te rijden naar Dalfsen, voor de hop. Kwartiertjeb extra over de N35. Tevergeefs, wel een onderhoudend gesprek met een Zwollenaar die over twee weken met z'n vriendin een half jaar door Europa gaat reizen met een omgebouwde bestelbus. 

Bij het schrijven het blog blijkt dat vandaag voor het eerst sinds lange tijd geen melding in binnengekomen van de hop (wel enkele uit Maastricht). Gelukkig dat mijn verblijf tot een half uur beperkt bleef. Wellicht is de hop voor langere tijd op reis naar het zuiden.     

Aanvankelijk geen kranen te bekennen in Zuna, wel een grote groep gorzen en vinken. Daarover later meer. Heb langzaam rijdend de Petersdijk, Blokkendijk en Ligterbergerweg afgezocht. Noppes. Bij terugkomst aan de Blokkendijk zag ik een oude bekende met camera op statief. Voordat ik bij hem kwam had ik ze reeds gezien, ver weg. Het koppel kranen

Afb. 1: 1 van de 2 Kraanvogels
De pensionado uit de buurt kan er geen genoeg van krijgen, van de kranen. Ziet ze wekelijks, in de broedperiode bijna dagelijks. Veel foto's gemaakt, en toch steeds maar weer nieuwe. Wij waren trouwens niet de enige kraanzoekers. Steeds meer langzaam rijdende auto's, fietsers en wandelaars. 

De man met pet verhaalde over het plezier dat de elegante vogels hem verschaften. En het verdriet toen zij vorig jaar twee jongen  verloren door predatoren. Het tweede jaar in Zuna. Het eerste jaar twee jongen grootgebracht hetgeen ik van dichtbij heb meegemaakt. Ze hebben in Zuna overwinterd om voor het derde jaar achtereen hier voor nageslacht te zorgen. Althans een poging tot. De man had ze al een keer zien paren.

Na enige tijd nam hij opmerkelijk gedrag waar. 'Het onrustig langs elkaar heen lopen', zo omschreef hij zijn gewaarwording. 

'Zou zomaar eens tot een paring kunnen leiden', opperde hij. Hij had het nog niet gezegd of we waren beide getuige van een werkelijk prachtig paringsritueel. Eerst de diverse riten in beeld:

Afb. 2: Vrouw spreidt vleugels

Afb. 3: Man bespringt vrouw

Afb. 4: De daad I

Afb. 5: De daad II

Afb. 6: Het zit er op

Afb. 7: En maar poetsen
Van een statig van elkaar af en naar elkaar toe schrijden, overgaand in het spreiden van de vleugels van de vrouw. Vervolgens de daad van de man om te eindigen met poetsen, op enige afstand van elkaar. Geen dansend naspel met sprongen. Binnen twintig seconden bleek het voorbij. Desondanks een fenomenaal geschenk voor ons vogelaars. En dat terwijl de voorstelling op 300m afstand plaatsvond. Een verrekijker en/of camera met zoom was noodzakelijk.    

Natuurlijk laat de kwaliteit van de foto's te wensen over. Niet getreurd, had de belevenis niet willen missen. 

Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier. Voor een podcast van Notenkrakers, klik hier. Voor een vogelspotcast, klik hier (nr. 53). Voor enkele beeldfragmenten van het paarritueel klik hier en hier

Terwijl we napraatten cirkelden 2 ooievaars boven ons, dankbaar gebruik makend van thermiek.

Afb. 8: 1 van de 2 Ooievaars
Achter ons, aan de overkant van het pad, doken 4 graspiepers het gras in om te foerageren. Lastig vast te leggen in het hoge gras. 

Afb. 9: Graspieper I

Afb. 10 Graspieper II
Ik besloot te vertrekken met het oog op bezoek. De man met de pet nam zich voor te wachten tot de kraanvogels vliegend dichterbij zouden komen. 

Het paarritueel aan het eind van de Blokkendijk bleek het tweede hoogtepunt van de wandeling. Het eerste vond plaats op de t-splitsing Blokkendijk - Petersdijk. 

Afb. 11: T-splitsing
Het wemelde namelijk van geelgorzen, rietgorzen en vinken. Zaden zoekend op het zandpad/in de berm.
Auto rechts van de Blokkendijk geparkeerd en genieten maar. Het was een komen en gaan. Vliegend vanaf omliggende bomen, struiken en riet en terugkerend bij passanten. En die waren er veel. 
De mooiste van de drie vogelsoorten vind ik de rietgorzen. Heb zoveel mooie foto's kunnen maken zodat het moeilijk kiezen is. Een ode:

Afb. 12: Rietgors I (m)

Afb. 13: Rietgors II (m)

Afb. 14: Rietgors III (v)

Afb. 15: Rietgors IV (v)

Afb. 16: Rietgors V (m)

Afb. 17: Rietgors VI (v)

Afb. 18: Rietgors VII (m+v)
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier
Nu de geelgorzen.

Afb. 19: Geelgors I

Afb. 20: Geelgors II

Afb. 21: Geelgorzen III

Afb. 22: Geelgors IV

Afb. 23: Geelgors V
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier.
En de vinken:

Afb. 24: Vink I (m)

Afb. 25: Vink II (m)

Afb. 26: Vink II (m)

Afb. 27: Vink II (m)
Heb er ruim een half uur genoten van dit vogelvertier. Diverse auto's stonden op enig moment achter me. Ook fotograferende bestuurders, op iets meer afstand. 
Veel korter was de tijd die 2 reeën me gaven. Na enkele foto's werden ze door geweerschoten opgeschrikt en verdwenen springend het bos in. 

Afb. 28: 2 Reeën

Afb. 29: Ree

Afb. 30: Ree
Een geweldige wandeling kent ook zijn einde. Ondanks een gemiste hop. Parende kranen en gorzenvertier gaven meer dan compensatie.

Extra















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het regent (nog geen) zonnestralen

Eindelijk liet de zon zich bij tijd en wijle zien. Het panorama op Noord-Heideveld onderging een metamorfose. Voor de verandering begin ik d...