Nieuws uit de natuur
- Jan Bengevoord, Baltsende
futen en de eerste kleurrijke vlinders: de lente barst in volle omvang los
(Tubantia, 200324). Klik hier of hier (met gruttofoto van
ondergetekende / afb. 1)
- Koos Dijksterhuis, Zwart-witte
lente-eend (Trouw, 130324): klik hier
- Vogelskijken: Welke
vogels zijn nu onderweg? Klik hier
- Nature Today: Blauwborsten
zijn terug in Nederland en zitten te schitteren, klik hier
|
Afb. 1: Eerste Grutto's in Twente dit jaar |
Ik wil beginnen met een kritische kanttekening richting waarneming.nl. Door mij meegestuurde foto's van kleine plevieren werden niet als gevalideerd beschouwd:. Hierna de reactie van een validator:
'De kwaliteit van de foto('s) bij deze waarneming is niet voldoende om de waarneming op juistheid te kunnen beoordelen. De toegevoegde foto('s) dienen de determinatie te bevestigen. Probeer bij een volgende waarneming een foto te maken waar de kenmerken van de soort goed en scherp zichtbaar zijn. Mocht u voor deze waarneming nog een foto hebben die wel de kenmerken laat zien kunt u die alsnog toevoegen zodat de waarneming opnieuw geëvalueerd kan worden'.
Het moet niet gekker worden. Twee goede en scherpe foto's (zie vorige blog) worden niet als bewijs gezien. Net als de automatische validatie was (en ben) ik 100% zeker van de juistheid. Geen enkele twijfel. Wat moet ik hiermee?
Nu naar vanochtend. Een zoektocht naar een zwarte specht in Gravenbos. Niet de eerste poging. Dat was ook het voorafje niet bij het 'IJsvogeleiland' in de Loolee.
|
Afb. 2: IJsvogeleiland |
Ook vanmorgen liet de blauworanje topper zich weer zien terwijl ik voor de broedwand met broedgaten de wacht hield. Drie keer kwam er eentje voorbij vliegen met één keer een tussenstop van seconden op een tak voor de kleiige wand. Te kort om vast te leggen. Op de achtergrond hoor ik bovendien een ijsvogel diverse keren roepen. Geen plaatjes dus. Tijdens de wandeling rondom het vennetje leek het niet alleen door de aangename temperatuur (17 graden) lente maar ook door de kakafonie van vogelgeluiden. Tiftjaffen, boomklevers, boomkruipers en vinken.
|
Afb. 3: Vink |
Maar ook grote bonte spechten, groene spechten ..... en een zwarte specht. Met mijn mobieltje-geluiden in de hand hoorde ik baltsluiden en geroffel van de 'zwarte'. Dacht u dat ik 'm kon vinden? Dus niet. Weer niet. Had ook zo gehoopt vogelaars te ontmoeten die me de weg konden wijzen. Ook niet. Wel een grobo (term van Arjan Dwarshuis) gezien. Voorlopig in de ijskast, de zwarte specht. Wilders, maar dan anders.
Speciaal was een zestal geelbuik- en roodwangschildpadden - ondersoorten van lettersierschildpadden - die lagen te zonnen op enkele in het water liggende boomstammen. Zo nu en dan baltsgedrag. Bijzonder om te zien hoe een vrouw een man afwees bij het 'bespringen' door zich in het water te laten glijden. Jammer voor de foto's dat de zon zo fel scheen. Een ode aan deze exoot:
|
Afb. 4: Liefkozende Geelbuikschilpadden I |
|
Afb. 5: Geelbuikschilpadden II
|
|
Afb. 5: Geelbuikschilpad III |
|
Afb. 6: Roodwangschilpad II |
|
Afb. 8: Beide ondersoorten, 6 stuks |
Vind het moeilijk om op de foto's verschillen tussen beide soorten te ontdekken. De automatische validatie bleek een welkome hulp, al zijn de genoemde percentages ook meestal niet eenduidig.
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier. Voor meer info klik hier of hier.
Een man op hoge leeftijd, bewoner van een boerderij in het wandelgebied, moest zijn ei kwijt. Dit waren zijn letterlijke woorden. Over zijn dochter die belangeloos gehandicapten hielp bij natuuractiviteiten in de Gravenallee, over zijn buurman die er voor zorgde dat het Gravenbos als eerste natuurbied in Oost-Overijssel de erkenning van 'natuurreservaat' kreeg. 50 jaar geleden. En nog meer. Niet vervelend, ware het niet hij uitermate traag sprak. Het duurde en duurde. Sprak wel duidelijk trouwens. Ik kwam niet van hem af, bleef maar door 'ratelen'. Dit laatste bedoel ik niet negatief.
Opvallend veel citroenvlinders en enkele bont zandoogjes.
Dit was het dan weer voor vandaag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten