woensdag 3 april 2024

Appelvink

Nieuws uit natuur

TV-tip: Nederland, Waterland, Vogelland. Van jagende zeearenden tot zwarte ibissen en van broedende visarenden tot mysterieuze moerasbewoners. Ze komen allemaal aan bod in de vierdelige documentaire Nederland, Waterland, Vogelland. Nederland is als uniek deltagebied van groot belang voor veel Europese trekvogels en ligt op een knooppunt van ‘vogel-snelwegen’. De docu wordt uitgezonden door BinnensteBuiten – elk seizoen een aflevering – en is gemaakt door Visual Noise in samenwerking met KRO-NCRV, Arjan Dwarshuis, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Klik hier voor een voorbeschouwing. Klik hier voor deel I

Het eerste deel staat in het teken van de lente en is vanavond om 19.05 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. De andere drie delen volgen op 22 mei, 2 oktober en 11 december. 



Het was een genot om vanmorgen in een fotohut te vertoeven in een bosrijk gedeelte van het Elsenerveld. Goed verscholen, bereikbaar via een blubberpad. Voor vroege vogels Johan en Peter begon een vogelfeestje bij het krieken van de dag. Voor mij anderhalf uur later. 

De prachtige hut van recente datum bood uitzicht op een grote waterbak, omgeven door zandige randen met mos, struikjes en dode overhangende takken. Een enkel boompje completeerde de plaats vanwaar vooral vogels gefotografeerd worden (afb. 1). 

Afb. 1: Zicht vanuit de fotohut
Het regenachtige weer kon de pret niet niet drukken. Mijn wens een kuifmees of zwarte specht te zien werd niet gehonoreerd. Daarentegen was een niet alledaags paartje appelvinken bereid om de honneurs waar te nemen. Diverse keren lieten ze merken dat het voer dat Johan op meerdere plekken neergelegd of aangesmeerd apprecieerden. Onze waardering was eveneens groot. Fraaie plaatjes schieten op enkele meters afstand. Zo mooi heb ik deze soort nog niet eerder kunnen vastleggen. Genieten! Een ode aan de appelvink.     

Afb. 2: Appelvink I (m)

Afb. 3: Appelvink I (v)

Afb. 4: Appelvink III (m)

Afb. 5: Appelvink IV (m)

Afb. 6: Appelvink V  (m)

Afb. 7: Appelvink VI  (v)

Afb. 8: Appelvink VII  (v)

Afb. 9: Appelvink VIII  (v)

Afb. 19: Appelvink IX  (M)

Afb. 11: Appelvink X  (m)
Het was weer eens moeilijk kiezen. 269 foto's gemaakt waarvan 1/3 appelvinken
Het aantal appelvinken in ons land is de laatste jaren redelijk stabiel, neemt zelfs licht toe. Meest recente onderzoeksgegeven (2018-2020) laten gemiddeld 18.000 broedparen zijn. Ik heb in eerdere blogs al eens aandacht besteed aan zijn kegelvormige snavel. Ook vandaag lijkt weer dat deze er is aangeplakt. Onnatuurlijke overgang van snavel naar rest van de kop. Niet erg, maar valt op. Verder een prachtig zomerkleed, zeker de man.

Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een vlog van Paul Saager klik hier. 

Ook speciaal blijft een grote bonte specht. Liet zich nog vaker zien dan de appelvinken. Omdat ie zo mooi is en de foto's mooi gelukt zijn, ook voor de grobo een ode: 

Afb 12. Grote Bonte Specht I

Afb 13. Grote Bonte Specht II

Afb 14. Grote Bonte Specht III

Afb 15. Grote Bonte Specht IV

Afb 16. Grote Bonte Specht V

Afb 17. Grote Bonte Specht VI

Afb 18. Grote Bonte Specht VII
Bij de foto van afb. 14 zat ons 'vriendje' vlak achter het glas, op 2 meter afstand. 
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een vlog van Paul Saager klik hier. Een Notenkrakers podcast is hier te vinden.

Een zwartkop en winterkoning waren me te snel af, voor een zanglijster was ik te laat, een Vlaamse gaai (een inhoudelijk steekhoudend argument om Vlaams als toevoeging te gebruiken ontbreekt mijns inziens) kon ik niet scherp in het vizier krijgen. Dat gold voor bijna alle waarnemingen ter linkerzijde van de waterbak.
Een heggemus, kool- en pimpelmezen, roodborst, vinken en merel waren bereid om regelmatig te poseren.

Afb. 19: Heggenmus

Afb. 20: Koolmees

Afb. 21: Roodborst

Afb 21: Vink (m)

Afb 22: Vink (m)
Een heerlijke, gezellige ochtend met mooie foto's van appelvinken en grobo's en een enigszins tegenvallende vogeldiversiteit. Het ontbreken van schaarse vogels was eveneens een minpuntje. Voor het maken van perfecte, of in ieder geval fraaie foto's, is een fotohut toch wel ideaal. 

Dit was het dan weer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...