zaterdag 6 april 2024

Parachuterende Graspieper

 Vandaag een wandeling in twee etappes, van de Zunasche Heide naar de Groene Delta. De mooiste waarnemingen in Zuna. Met stip op 1 een graspieper. Niet omdat ie zich in een lentestruikje liet zien. Wel vanwege een zangvlucht waarbij niet hoog werd opgevlogen om vervolgende als een parachute te dalen. Het gehele ritueel vlak voor een medevogelaar en mijzelf. Na zeven keer een etage te zijn gezakt bereikte hij het gras. Een ode:

Afb. 1: Graspieper I

Afb. 2: Graspieper II

Afb. 3: Parachuterende Graspieper I

Afb. 4: Parachuterende Graspieper II

We twijfelden of we niet naar een boompieper, hadden gekeken, die zich van eenzelfde ritueel bediend. Door een opener gezichtsuitdrukking en doorlopende zwarte strepen tot op de zijkant kozen we voor een graspieper. Klik hier voor verschillen tussen beide piepersoorten. 

Klik hier voor Dijksterhuisjes en hier voor een  Paul Saagervlog.

Net zo bijzonder maar van andere orde was de gewaarwording dat de kraanvogels vorige week vrijdag 2 jongen hadden gekregen. Kreeg later een tip van een man die ik eerder had ontmoet waar de vogels zich bevonden. Het was even zoeken, richting Rijssen. Vlak voor ik me aansloot bij een groep toekijkersfotografen had het kwartet zich nog in vol ornaat getoond. D.w.z. de adults, de jongen kwamen nauwelijks boven het gras uit. Even een glimp van de man (afb. 5).   

Afb. 5: Kraanvogel in broedbiotoop
Met z'n vieren verbleven ze achter de bosschage. Ze zullen binnen de kortste keren wel gaan rondlopen aangezien jongen nestvlieders zijn. Na een kwartier had ik het wel (dus niet) gezien. Door de blubber het pad verlaten. Had net zo goed niet naar de autowasstraat kunnen gaan.

Foto's van tjiftjaffen, rietgorzen, kieviten en parkganzen laat ik achterwege. Van ver klonk trouwens het geroep van 2 grutto's.

Enkele sfeerfoto's van de eerste (bijna) zomerse dag van dit jaar:

Afb. 6: Sfeerfoto I

Afb. 7: Sfeerfoto II

Afb. 8: Sfeerfoto III
Het meest aansprekende van het bezoek aan de Delta was ontmoeting met Otto. We zien elkaar als instagrammers steeds vaker. Sprekende dezelfde taal. Aangenaam dus! Afgezien van persoonlijke dingen vertelde ik hem over de vogelrijkdom in de ruigte bij de carpoolstrook. 

Over het koppeltje tureluurs dat deze plek  inmiddels ruim een week had uitgekozen als foerageerplek:

Afb. 9: Tureluur I

Afb. 10: Tureluur II

Afb. 11 Tureluur III
Verder kleine plevieren (7), spreeuwen, wilde eenden en een paartje patrijzen.

Afb. 12: Patrijzen
Witte kwikstaarten horen inmiddels bij het interieur. Vermeld ik meestal als een van de laatste. Vandaag een ode:

Afb. 13: Kwikstaat I

Afb. 14: Kwikstaat II

Afb. 15: Witte Kwikstaat II

Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier

Ik zou bijna de kieviten vergeten. Kan me niet heugen wanneer zij er niet zaten.

Afb. 16: Kievit I

Afb. 17: Kievit II
Het lijkt er op dat een koppel grutto's een poging gaat wagen voor nageslacht gaat zorgen. Eén man doet nog wat moeilijk. Vandaag stonden de twee verliefden vlak bij elkaar te rusten terwijl de overgebleven concurrent meters verderop stond.

Afb. 18: Paartje Grutto's

Afb. 19: Concurrent
Grote Canadese ganzen maakten veel lawaai tijdens het baltsen. De talrijke scholeksters waren nu eens wat rustiger. 

Afb. 20: Grote Canadese Ganzen

Afb. 21: Rondcirkelende Scholeksters 
Het warme weer zorgde voor een diversiteit aan vlinders. Vooral citroenvlinders - die maar bleven vliegen - en bontzandoogjes. OOk oranjetipjes bleven maar bewegen, een dagpauwoog niet.

Afb. 22: bontzandoogjes

Afb. 23: Dagpauwoog
Dit was dan weer voor vandaag. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...