vrijdag 19 april 2024

Witgat en Watersnip

Wat een ochtend! Twee uur bermfotografie op het XL Businesspark. Veelal stilstaand, soms in de eerste versnelling heen en weer gereden bij de carpoolstrook. 

Afb. 1: Waar het verhaal van vanmorgen zich afspeelde
De bemoedigende ervaring van gisterenavond triggerde me nogmaals te gaan. Voorspelde regenbuien - die achterwege bleven - maakten de keuze nog makkelijker. En focussen, op steltlopers
Een uitstekende keuze. De ene verrassing na de andere. Nota bene vijf soorten steltvogels op het kleine stukje overstroomde ruigte. 
Het meest verblijd werd ik door een foeragerende watersnip. Een uur lang stak ie z'n snavel verticaal in een drassige bodem, hopend op insecten (en larven), wormen, slakjes, spinnen. Zo nu en dan afgewisseld door een poetsbeurt (afb. 4). Een ode voor deze middelgrote steltloper, die ook wel tot de weidevogels wordt gerekend.
     
Afb. 2: Watersnip I

Afb. 3: Watersnip II

Afb. 4: Poetsende Watersnip III

Afb. 5: Poetsende Watersnip IV

Afb. 6: Watersnip V

Afb. 7: Watersnip VI

Afb. 8: Watersnip VII
Voor Dijksterhuisjes klik hier. Voor een webinar over steltlopers klik hier en voor een podcast hier. Klik hier voor een Paul Saager Vlog. 

Evenzo boeiend was de witgat, gisterenavond ook gezien. Liet zich aan het begin even zien om daarna richting de Delta te verdwijnen.

Afb. 9: Witgat I

Afb. 10: Witgat II
De derde soort hoort bij het interieur van het Businesspark, de kievit. Ook bijzonder vanwege een trio kuikens. Kieviten hebben maximaal twee broedsels per jaar, meestal vier eieren. Een fraai gezicht hoe deze nestvlieders al vroeg 'afstand' nemen van hun verwekkers. Gelukkig weerhoudt (vooralsnog) een sloot hun eerste schreden op een geasfalteerde verbindingsweg. Waren uiterst gehoorzaam, althans vanmorgen. Bij enig dreigend gevaar klonk geroep van de moeder waarop deze in sneltreinvaart werd opgezocht. Een ode aan deze mormels:

Afb. 11: Jonge Kievit I

Afb. 12: Jonge Kievit II

Afb. 13: Jonge Kievit III

Afb. 14: Jonge Kievit IV
Ook een korte ode voor de ouders, die hun uiterste best deden hun kroost de nodige veiligheid te geven: 

Afb. 15: Wachtende en alerte moeder 

Afb. 16: We zijn er bijna 

Afb. 17: De buit is weer binnen 

Afb. 18: Trotse vader verderop
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier. En voor een 'Vogelverhalen' podcast klik hiereen Weidevogelpodcast klik hier en een Notenkrakers podcast klik hier. Een Paul Saager vlog is hier te bekijken.

De overstroomde ruigte voldoet blijkbaar ook nog steeds aan de behoeften van het paartje tureluurs. Ook een ode:

Afb. 19: Tureluur I

Afb. 20: Tureluur II

Afb. 21: Tureluur III

Afb. 22: Tureluur IV
Voor een podcast 'Vogelverhalen' van Sovon klik hierHier is een webinar over steltlopers (waaronder tureluur) te volgen (Sovon). En een Weidevogels' podcast is hier te beluisteren. Wie er nog niet genoeg van heeft is hier een vlog van Paul Saager.

Als laatste steltloper de kleine plevier. Het broedpaar zat er ook nog. Zitten is niet het goede woord. Beter is: 'lopen, stoppen, pikken'. 

Afb. 23: Plevier I

Afb. 24: Plevier II
Hiermee is het kwintet steltlopers compleet.
Foeragerende boerenzwaluwen keken zo nu en dan opzij en naar beneden. Zagen dat het goed was!

Afb. 25: Foeragerende Boerenzwaluw
Alsof het nog niet genoeg liet zich ook nog een broedpaar zwarte roodstaarten zien. Op het hek van Kees Smit, bij hun broedbiotoop. Wat zijn ze elke keer weer fraai om te zien, ook de vrouw. 

Afb. 26: Zwarte Roodstaart I (m)

Afb. 27: Zwarte Roodstaart I (v)
Grappig of niet, enkele wilde eenden hebben twee uur lang niet anders gedaan grondelen, zoekend naar waterplanten en kleine waterdiertjes.

Afb. 28: Wilde Eend
Tenslotte kon ik in het gras naar voedsel zoekende putters niet scherp in beeld krijgen, zaten witte kwikken te ver weg voor foto's en had ik geen zin om spreeuwen te fotograferen. 

Bijna had ik het broedpaar patrijzen vergeten. Ook een ode: 

Afb. 29: Patrijzen I

Afb. 30: Patrijs II

Afb. 31: Patrijzen III 

Afb. 32: Patrijzen IV

Afb. 33: Patrijzen V
Dit was dan het relaas van een fantastische ochtend, die dus niet in het water is gevallen. 

En nog een toetje:
Komt me de lievelingsvogel onze tuin binnen vliegen, de kluut.


Ter afronding een diversiteitsweergave:

Steltlopers:
  • witgat
  • watersnip
  • tureluur
  • kleine plevier
  • kievit

Overig:
  • zwarte roodstaart
  • witte kwikstaart
  • putter
  • boerenzwaluw
  • patrijs
  • spreeuw
  • wilde eend


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...