vrijdag 21 juni 2024

Kleine karekieten klapper

Nieuws uit de natuur

  • Nature Today, Karekieten, koekoeksjongen, klik hier



Ik kon vanmorgen niet wegkomen bij de waterplas aan de Ypeloweg terwijl het een voorgerecht zou zijn voor een kranenbezoek in Zuna. 

Afb. 1: Waterplas Ypeloweg
Het waren niet de bekende steltlopers die mijn vertrek uitstelden maar het was vooral het kleine karekieten concert bleef triggeren. Vanaf de brug tot halverwege de plas steeds maar weer het heerlijke gebrabbel van deze 12 gram wegende rietvogeltjes. Regelmatig klommen ze omhoog in het riet om mij te behagen. Heb veel mooie foto's kunnen maken. Het kan nu nog, over ruim een maand vertrekken de eerste karekieten al weer op hun reis naar West - Afrika. Een uitgebreide ode:

Afb. 2: Kleine Karekiet I

Afb. 3: Kleine Karekiet II

Afb. 4: Kleine Karekiet III

Afb. 5: Kleine Karekiet IV

Afb. 6: Kleine Karekiet V

Afb. 7: Kleine Karekiet VI

Afb. 8: Kleine Karekiet VII

Afb. 9: Kleine Karekiet VIII

Afb. 10: Kleine Karekiet IX

Afb. 11: Kleine Karekiet X

Afb. 12: Kleine Karekiet XI 
Windstilte was in belangrijke mate debet aan hun overvloedig verschijnen. Genieten dus! Opmerkelijk trouwens dat zich geen andere rietvogels lieten zien. Of ze zaten er niet. 

Voor Dijksterhuisjes klik hier of hier. Voor Paul Saager Vlog luister hier. Een Vroege Vogels uitzending over de trekroute van de karekiet is hier te beluisteren.

Achter mij werd ik zo nu en dan afgeleid door enkele ringmussen die vonden dat ik hun te weinig aandacht gaf. 

Afb. 13: Ringmus I

Afb. 14: Ringmus II

Afb. 15: Ringmus III
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier.
 
Aan de de rand van de plas hebben steeds meer watervogels hun plek gevonden. Kuifeenden, wilde eenden, krakeenden, meerkoeten en waterhoentjes horen bij het interieur. Witgatten niet. Eén kwam er om te foerageren, bleef echter aan de overkant hangen. Evenals een tureluur met 2 jongen en een scholekster.

Afb. 16: Tureluur

Afb. 17: Jonge Tureluurs

Afb. 18: Witgat

Afb. 19: Scholekster
Terwijl het begon te regenen liet een paalzittende jonge huismus zien dat ie insecten kon vangen. 

Afb. 20: Jonge huismus
Niet veel later reed ik Ypeloweg terug op weg naar Zuna. Kwam na 300 meter op het punt waar op de heenweg een betraande jongedame langs de weg stond, starend naar haar auto die ze een sloot in had gereden. Total loss schatte ik in. Het leek me dat zij het er lichamelijk goed van af had gebracht. 
De opruimingsdienst met takelwagen was reeds gearriveerd.

Hoe dichter ik bij Zuna kwam des te harder het begon te regenen. Besloot toch maar even te gaan kijken, je weet maar nooit. Ik vond kraanvogels op de plek waar ze inmiddels een maand verblijven, aan de Ligterbergerweg. De jongen die inmiddels kunnen vliegen, samen met moeder ver weg, de vader iets dichter bij. Gelukkig was het iets minder gaan  regenen.  

Afb. 21: Kraanvogel man

Afb. 22: Jonge Kraanvogel
Na vijf minuten vertrokken. Op de provinciale weg van Rijssen naar Nijverdal niet harder kunnen rijden dan 50 km. Aquaplaning door de hevige neerslag. Ben zelfs nog even langs de kant van de weg gaan staan.

In Almelo bleek het nauwelijks te hebben geregend. Een uurtje later gaf ook hier de regenmeter 10 mm aan.

Dit was het dan weer voor vandaag.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...