vrijdag 14 juni 2024

Kanniewaarzijn

Het zou een gedenkwaardige avond worden. Niet door het voorgerecht bij Zandwinningsgebied Oosterweilanden, ook niet door het hoofdgerecht in de Engbertsdijksvenen (Veeneindeweg & klauwierenroute) maar wel door het nagerecht, weer bij Oosterweilanden. Een aangename wandeling zonder hoogtepunten werd uiteindelijk één van de mooiste ooit. Dit is het verhaal.

Op de terugweg besloot ik nog even langs het zandwinningsgebied bij Vriezenveen te stoppen. Het bleek een schot in de roos, althans dat dacht ik aanvankelijk. Een fenomenaal panorama (afb. 1) kreeg al snel extra kleur door onverwachte steltlopers, foeragerend. 

Afb. 1: Panorama
Een trio wulpen voelde als een echte traktatie, enkele kleine plevieren en een groepje scholeksters de kersen op de taart. De afstand en minder goede licht stonden perfecte plaatjes in de weg. Niet treuren. Terwijl ik aanstalten maakte om huiswaarts te rijden (had Mariette reeds geappt dat ze koffie kon zetten) zag ik vanuit door water gevulde geulen 2 kluten te voorschijn komen. Zevend als of het leven er vanaf hing. Mijn meest favoriete vogel, zo maar in Twente. Kanniewaarzijn! Dan maar later aan de koffie. Twintig minuten hebben ze me vermaakt. Foto's zijn aardig gelukt. Veel mooier in ieder geval dan die in Ezumakeeg, enkele maanden geleden. Een speciale ode:

Afb. 2: Kluten I

Afb. 3: Kluten II

Afb. 4: Kluten III

Afb. 5: Kluten IV

Afb. 6: Kluten V

Afb. 7: Kluten VI

Afb. 8: Kluten VII

Afb. 9: Kluten VIII

Afb. 10: Kluten IX

Afb. 11: Kluten X
7000 broedparen in Nederland, met name in de Zeeuwse- en Waddenkust. Zo nu en dan etaleert zich deze schoonheid in het binnenland. Vandaag dus. Veel mooier kan het bijna niet worden. Wellicht een aardig weetje is dat het reine pionier vogels. Poepen doen ze namelijk niet in het water maar op het land. 

Voor Dijksterhuisjes klik hier. Een alleraardigste column van Julien Althuisius: 'De kluut, een eenvoudige naam, krachtig en zo oer-Hollands als de grijze lucht' (Volkskrant, 190324), lees hier.
Dat deze zwart-wit getekendesteltloper bij velen tot de verbeelding spreekt moge blijken uit het grote aantal podcasts en vlogs. Van geen enkele vogel heb ik er zoveel gevonden:

  • Vogelspotcast nr.10, klik hier
  • Weidevogelpodcast, klik hier
  • Groot Nieuws uit de natuur, afl. 27; klik hier
  • Podcast Tierelier, afl. 21, klik hier
  • Podcast Vroege Vogels, nr. 13., klik hier
  • Vlog, Natuur met Youri, Waterrijk deel I, vanaf 12.00 kluten, klik hier
  • Paul Saager vlog, klik hier of hier

De mooiste foto van een kluut is van ruim een jaar geleden, aan de Almeloseweg, enkele 100-en meters verwijderd van Oosterweiland:

Afb. 12: Kluut Almeloseweg (060523)

Kreeg het niet voor elkaar de wulpen scherp vast te leggen. De kleine plevieren zijn wel heel erg klein. 

Afb. 13. Wulpen I

Afb. 14. Wulpen II

Afb. 15: Kleine Plevier I

Afb. 16: Kleine Plevier II
Twee uur eerder zag het voorgerecht op dezelfde plek er totaal anders uit. Kleine mantelmeeuwen, geelpootmeeuwen en zilvermeeuwen, jong en oud. Een groep scholeksters laat zich hier vaker zien, een blauwe reiger niet. 

Afb. 17: Diverse meeuwensoorten

Afb. 18: Kleine Mantelmeeuw

Afb. 19: Blauwe Reiger
Dan nu het hoofdgerecht. Positieve ervaringen van Peter en Johan langs een 'nieuwe' klauwierenroute leidden me naar de Engbertsdijksvenen. 
Onverwachts pakten zich donkere wolken samen. een regenbui bleef dan ook niet uit. 

Afb. 19: Donkere wolken pakten zich samen I

Afb. 20: Donkere wolken pakten zich samen II
Roodborsttapuiten en geelgorzen voerden de boventoon, al dan niet met rijkelijk gevulde snavels. 

Afb. 21: Roodborsttapuit I

Afb. 22: Roodborsttapuit II

Afb. 23: Roodborsttapuit III

Afb. 24: Geelgors I

Afb. 25: Geelgors II
Een blauwborst kreeg ik niet mooi op de foto, een boompieper wel. De laatste bleef maar zingen ondanks een propvolle snavel. Het kan blijkbaar samen. 

Afb. 26: Boompieper
Langs de Paterswal werd ik diverse 'gedwongen' te stoppen. Een paalzittende torenvalk, een foeragerende ooievaar, een paalzittende witte kwik en 100-en spreeuwen waren de oorzaak. 

Afb. 27: Torenvalk

Afb. 28: Ooievaar

Afb. 29: Spreeuwen

Afb. 30: Witte Kwikstaart
Als toetje nog kleurrijk vingerhoedskruid.

Afb. 31: Vingerhoedskruid
Een aardig maar weinig verheffend hoofdgerecht zou ik zeggen. 

Dit was het dan weer met kluten als absolute toppers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...