dinsdag 2 juli 2024

Putter

Na eindelijk weer eens een fraaie voetbalwedstrijd van het Nederlandse elftal (3-0 winst tegen Roemeniƫ / 1/116 finales) mijn blog bijwerken. Aankomend weekend wacht de kwartfinale tegen Turkije. Moet kunnen....

Een tegenvallende poging om een superfoto van een witgat te kieken bij de Ypeloweg werd vanmorgen ruimschoots gecompenseerd door prachtige foto's van diverse vogels in de Groene Delta. Ik start met de apotheose in de Delta. 

Op de terugweg van een bezoek aan de Dakhorst dus nog even aangewipt bij de Delta voor eventuele lepelaars. Eergisteren is er namelijk een groep (7) waargenomen, een tip van Johan. Een poging gisteren was tevergeefs. 

Eerst een rondje XL Park Almelo. De eerste die graag poseerde was een paalzittende witte kwikstaart. Een ode:

Afb. 1: Witte Kwikstaart I

Afb. 2: Witte Kwikstaart II

Afb. 3: Witte Kwikstaart III

Afb. 4: Witte Kwikstaart IV

Afb. 5: Witte Kwikstaart V
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog kijk hier

Er kon nog een tandje bij in esthetische zin. Twee putters, ook paalzittend, wel onrustiger. Ook een ode:

Afb. 6: Putter I

Afb. 7: Putter II

Afb. 8: Putter III

Afb. 9: Putter IV
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog kijk hier. Voor de liefhebbers van klassieke muziek klik hier voor 'De distelvink' van Vivaldi. Voor een speciale blogbijdrage over 'De putter in de kunst' verwijs ik naar de blog van 16 december 2021. 

Ben niet uitgestapt bij de carpoolstrook. Genoeg plevieren, kieviten en tureluurs gezien (en mooie foto's kunnen maken). Begaf me in rechte lijn naar het eerste uitzichtpunt. De grote waterplas was zo goed als vrij van vogels. Voorbij een hek een gele deken van jakobskruiskruid met hier en daar akkerdistels

Afb. 10: Deken van Jacobskruiskruid 
Kleine groepjes putters kwamen zo nu dan uit de kruidentuin tevoorschijn. Op het hek dat bij het eerste uitzichtpunt (afb. 10) meende ik tapuiten waar te nemen. Weldra bleek dat het roodborsttapuiten waren. Jammer, alhoewel. Wat waren ze mooi in hun zomerkleed. Nog niet vaak zo mooi gezien. 

Afb. 11: Roodborsttapuit I

Afb. 12: Roodborsttapuit II
Een eerste blik op de Doorbraak was teleurstellend. Generieke watervogels, niet veel. Toen ik nog eens goed keek zag ik ze staan in de verte, dicht bij de Wolbeslanden. Op meer dan 300 meter afstand, schat ik. De gewenste lepelaars, een kwartet. Deels rustend, deels poetsend. 

Afb. 13: Kwartet Lepelaars I

Afb. 14: Lepelaar II

Afb. 15: Lepelaar III
Volgens de plevierenmethode drie keer tien passen naderbij gekomen. Er was geen doorkomen aan door het jacobskruiskruid. Heb nog even overwogen om te lopen via de Wolbeslanden. Bleek ook niet haalbaar, dit door een blokkade van vier stieren. Boezemen me angst in.

Voor een Dijksterhuisje klik hier. Voor een Sovon Vogelverhalen podcast luister hier, voor een 'Binnenste Buiten' uitzending met Camilla van Dreef hier. Een Paul Saager Vlog is hier te zien. Kijk hier voor een lezing van Camilla Dreef over 'Lepelaaronderzoek in Nederland'  

Intussen vlogen er ook nog vier casarca's en een trio scholeksters over me heen. 

Afb. 16: Casarca's I

Afb. 17: Casarca's II

Afb. 18: Scholekster
Een toetje dat veel langer duurde dan verwacht. Gisteren tien minuten, vandaag drie kwartier. Het nagerecht werd hoofdgerecht. Het was weer eens genieten.

Het bedoelde hoofdrecht bij de Ypeloweg viel een beetje tegen. In ieder geval niet de gewenste prachtfoto van een witgat. Hij zat er wel, maar voortdurend aan de achterkant van de waterplas. Heen en weer trippelend langs de waterkant, voedsel zoekend en rustend. Heb zeker een half uur gewacht achter een struik in de hoop dat ie zou naderen. Niet dus. De mooiste foto is hieronder opgenomen. 

Afb. 19: Witgat
Een fascinerend tafereel, niet ver van een ogenschijnlijk onaangedane witgat. Een groep van zes enorm krijsende scholeksters. Krijsend rennend achter elkaar, met elkaar, dan weer opvliegend.  

Afb. 20: Krijsende Scholeksters (uitvergroting)

Afb. 21: Krijsende Scholeksters
Dacht aanvankelijk dat ze 2 zwarte kraaien op een rotsblok wilden verjagen. Dat lukte. Echter, het ging maar door, ook daarna. En echt, wat een kabaal. Een familieruzie? Zal wel niet. Wel een schitterende voorstelling. 

Achter mij nog een kleine karekiet opgepikt. Ook wel aardig was een familie kuifeend die mij blijkbaar niet zo aardig vond en wegzwom. 

Afb. 22: Kleine Karekiet

Afb. 23: Familie Kuifeend
Verder vaste zomerbewoners zoals de kleine plevieren, boerenzwaluwen en kieviten.

Afb. 24: Kleine Plevieren I

Afb. 25: Kleine Plevier II

Afb. 26: Boerenzwaluw I

Afb. 27: Boerenzwaluw II
Een blauwe reiger staat niet op het dagelijks menu, een Turkse tortel wel. 

Afb. 28: Blauwe Reiger

Afb. 29: Turkse Tortel
Ik zou een witte kwikstaart bijna vergeten, ook hier. Waar niet?

Afb. 30: Witte Kwikstaart
Dit was het dan weer voor vandaag. Een topfoto van een witgat zat er niet in, daarentegen wel lepelaars en putters bij de Wolbeslanden.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het regent (nog geen) zonnestralen

Eindelijk liet de zon zich bij tijd en wijle zien. Het panorama op Noord-Heideveld onderging een metamorfose. Voor de verandering begin ik d...