maandag 20 januari 2025

Appelvink

De afgelopen dagen is melding gemaakt van een nonnetje, een vrouw. In retentiegebied Woolde. Minder mooi dan een een zwart-witte man, maar toch. Het bracht me vanmiddag in Hengelo. Johan had eveneens oren naar een bezoekje in z'n achtertuin. 

Het was koud, iets onder nul. Een blauwe reiger stond roerloos bij een bevroren sloot langs de Woolderbroekweg. Zou ie enig gevoel hebben bij de zinloosheid van deze actie? In ieder geval stond ie een uur later nog even bewegingloos bij dezelfde sloot, iets dichter bij de weg.

Afb. 1: Blauwe Reiger 1e waarneming

Afb. 2: Blauwe Reiger, een uur later
Geen gevederde vrienden in de grote plas bij de vogelhut. Dus ook geen nonnetje. Heel erg jammer. Een ontbrekende wind bracht een prachtig decor voor gave foto's. Moeten ze er wel zijn, vogels. 

Afb. 3: Verwachte verblijfplaats Nonnetje
We hadden genoeg bij te praten, Johan en ik. Dacht nog een ogenblik dat de non in het verbindingsslootje tussen de waterplas en A35 zat, tezamen met een groepje wilde eenden. De witte eend met zwarte vlek bleek een parkeend

Afb. 4: Parkeend

Afb. 5: Vindplaats Parkeend
Johan en ik namen afscheid van elkaar aan het eind van het pad. Ben een klein stukje langs het elzenlint aan de Schildsweg gelopen met het oog op een vinkachtige. Ook hier vogelstilte. Terug naar het pad (afb. 5) bleek een goede keuze. Een bijzondere vinkensoort vloog over de sloot naar de top van de hoogste boom. Niet vreemd omdat ze vaak in toppen van bomen zitten. Schuwheid. Voor fotografen vervelend. De plevierenmethode werkte goed, het grijzige tegenlicht niet. Een appelvink. Da's een meevaller. Zie er jaarlijks enkele. 

Afb. 6: Appelvink
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier of hier. Luister hier naar een podcast. Bekijk hier een Flevoland TV uitzending over de appelvink.

Woolde lijkt een verzamelplaats voor eksters. Buiten de broedtijd leven ze vaak in groepsverband. Vanmiddag zag ik een vijftal, foeragerend op een akker. Een witte kwik stoorde zich er niet aan.

Afb. 7: Ekster
Een vervolg op Kristalbad kon ik niet voorbij laten gaan. Wie weet is het nonnetje overgevlogen of zit er een grote gele kwikstaart bij stromend water

Mijn wens werd niet ingewilligd. Zelfs de geoorde futen kon ik niet vinden. Wel dodaarzen bij de noord- en zuidtoren. Een krakeend stond zijn schoonheid te showen. 

Afb. 8: Dodaars I

Afb. 9: Dodaars II

Afb. 10: Krakeend
Voor Dijksterhuisjes van dodaarzen klik hier en voor een Paul Saager vlog hier of hier. Kijk hier naar een Visdief bijdrage. 

Naast een koppeltje bergeenden lieten zich generieke (water)vogels zien. 

Afb. 11: Bergeenden
Bij het verlaten van het natuurgebied kwam José me tegemoet. Had vanmorgen een groep putters gezien, op korte afstand. Alle foto's mislukt. Nu een nieuwe poging. 

Ze vertelde dat de frater vanmorgen nog gemeld is. Er was zelfs sprake van een tweetal. 

Dit was het dan weer voor vandaag.  

Toetje:





 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...