woensdag 7 mei 2025

Broedplaatstekort

Op de terugweg van Gronau een uitstapje naar de vogelhut in Oelemars. 

Afb. 1: Uitzicht vanuit vogelhut
Kan me niet herinneren dat ik hier ooit alleen was. Vanochtend dus. Geen (eerder waargenomen) visarend of oeverloper. Wel verspreid over de zandplaten een grote groep nijlganzenenkele eendensoorten en een witte kwikstaart op de ijsvogeltak. 

Afb. 2: Nijlgans I

Afb. 2: Nijlgans I

Afb. 4: Witte Kwikstaart
Bovendien een poetsende en drogende aalscholver, ook op stok. Een ode:

Afb. 5: Aalscholver I

Afb. 6: Aalscholver II

Afb. 7: Aalscholver III
Dit was alles. Niet onverwacht. De laatste melding op waarneming.nl. was twee weken geleden. De telpost bleek onbemand, dit vanwege zandwinningswerkzaamheden. 
Na tien minuten vertrokken. Tussenstop bij de Delta. Geen vogels bij Smit, wel steltlopers op de doorwaadbare strook in de grote waterplas. De eerste bosruiter dit jaar, de zoveelste oeverlopers en kleine plevieren de laatste weken en een bontbek. Alle vol in het scherpe tegenlicht. 

Afb. 8: Bosruiter

Afb. 9: Oeverloper
Wellicht vanavond een poging voor een mooie foto van een bosruiter

Opvallend veel vlinders waaronder bont zandoogjes (de meeste), landkaartjes, atalanta's, icarusblauwtje en koolwitjes

Afb. 10: Bont Zandoogje

Afb. 11: Landkaartje

Afb. 12: Icarusblauwtje

Afb. 13: Atalanta
Nog even tijd om karekieten te zoeken op de Dakhorst. Te veel wind, ze lieten zich dus niet zien. Dat deed een ooievaar wel, zich laten zien. En hoe? Broedend op een nest op een afgezaagde boomstam, direct langs het wandelpad. En dat op vier meter hoogte. En slechtere plek kun je niet bedenken. Bij elke passerende wandelaar vloog ie van z'n nest en dook ie de akker op. Ons huisvestingsprobleem is bij de ooievaars een broedplekprobleem. Een ode:

Afb. 14: Ooievaar I

Afb. 15: Ooievaar II

Afb. 16: Ooievaar III

Afb. 17: Ooievaar IV

Afb. 18: Ooievaar V

Afb. 19: Ooievaar VI
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog hier. Luister hier naar een podcast Uitgevogeld of hier naar Radio Horzelnest.

Dit was het dan, kort en niet krachtig. Snel vergeten (lichtelijk overdreven).

De compensatie kwam vanavond op de Oosterweilanden. Hoopte op mooie foto's van een zwarte roodstaart, kreeg echter zeer fraaie plaatjes van een tapuit man. Op een hek, dat, wel. Een ode:

Afb. 1: Tapuit I

Afb. 2: Tapuit II

Afb. 3: Tapuit III

Afb. 4: Tapuit IV

Afb. 5: Tapuit V
Voor enkele Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog hier. Voor een Vogelkspotcast luister hier. En hier een Vlaamse "Fwiet fwiet' podcast. Een beeldfragment van 'Uitvogelen met Camilla' is hier te vinden. Het kan niet op, ook nog een 'Vroege Vogels' radiofragment, klik hier. En hier een 'Radiotuin' podcast.

Aan de andere kant van de weg kwam tijdens het kieken van de tapuit een zwarte roodstaart aanvliegen. Pauzeerde even op een betonnen muur. Gekker moet het niet worden. Hoeveel geluk kun je hebben? Rechter raam dicht, linker raam open. Minder gelukkig is dat ie zich niet mooi liet vastleggen, wat ik ook probeerde. In het scherpe licht.

Afb. 6: Zwarte Roodstaart
Een prachtig begin van de avondsessie. De climax kwam ff later bij de zandwinning. Niet dat er naast 3 wulpen een regenwulp te zien was. Wel de eerste mooie foto's van een regenwulp. Eindelijk een keer geen verstoppertje spelen achter de brede zandbank. Een ode:

Afb. 7: Regenwulp I

Afb. 8: Regenwulp II

Afb. 9: Regenwulp III

Afb. 10: Regenwulp IV

Afb. 11: Regenwulp V

Afb. 12: Regenwulp VI

Afb. 13: Regenwulp VII
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier of hier. Luister hier naar een podcast. Kijk hier of hier naar een Visdief vlog. Voor verschillen tussen wulpen en regenwulpen klik hier of hier of hier.

Geen euforisch gevoel bij het zien van deze steltloper, wel een mooie ervaring. Staat in geen verhouding tot een belevenis van een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers, Maarten 't Hart. Zag vlak voor het sterven van zijn moeder een vlucht regenwulpen voorbij vliegen. Zijn lievelingsvogels. Zo betekenisvol dat ie een van z'n boeken de titel 'Een vlucht regenwulpen' heeft meegegeven/  

Zou bijna vergeten dat er ook nog een kwartet 'gewone' wulpen voor het avondritueel gekomen was. Ook enkele foto's:

Afb. 14: Wulpen I

Afb. 15: Wulpen II

Afb. 16: Wulpen III

Afb. 17: Wulpen IV

Afb. 18: Wulpen V
Voor enkele Dijksterhuisjes, klik hier. Voor meer info, klik hier of hier. Luister hier naar een recente (130225) Notenkrakers podcast. En een Vroege Vogels uitzending over de anatomie van de wulp hier. Kijk hier of hier naar een Paul Saager Vlog. Kijk hier naar Boerennatuur Kennisuur.

Ook vanavond weer oeverlopers.

Afb. 19: Oeverloper I

Afb. 20: Oeverloper II

Afb. 21: Oeverloper III
Voor het eerst maakt een slobeend deel uit van het avondritueel aan de rand van Vriezenveen. 

Afb. 22: Slobeend I

Afb. 23: Slobeend II
Als toetje nog een pontische meeuw en een kleine mantelmeeuw.

Afb. 24: Pontische Meeuw

Afb. 25: Kleine Mantelmeeuw
Wat een avond! Schitterende plaatjes en mooie soorten. 

Voor de komende week staan rietvogels op het programma. Wellicht komen bijeneters in de buurt. Verspreid over Nederland worden ze gespot. 

Extra















p



p


p
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tropisch

Nieuws uit de natuur Nature Today: Kolibrievlinders op zoek naar nectar (300625), klik hier Nature Today, Opnieuw to ename vogelgriep onder ...