dinsdag 13 mei 2025

Feest in Wagejot Texel II

Voor het schrijven van dit blog stond ik voor bijna onoverkomelijke dilemma's. Waar haal ik de tijd vandaan om zoveel moois te verwerken en welke selectie pas ik toe? Het was dus een fantastische vogelochtend. Vroeg op pad (7.30u) en halverwege de ochtend afgerond. Gezien het onuitputtelijke vogelaanbod in een langgerekte plas (lengte 175 meter en een maximale breedte van 175 meter) aan de oostzijde van Texel heb ik me beperkt tot dit natuurgebied. Ik heb het over Wagejot. 

Afb. 1: Zicht op Wagejot
Een attractie voor menig vogelaar. Bij aankomst acht auto's, bij vertrek elf. Veelal staken toeters uit ramen, sommigen vonden het nodig dichter te naderen en zaten daarom in het hoge gras. Ik heb een tijdje met een Vlaamse en Utrechts vogelaar doorgebracht, elkaar voorthelpend. 

De leidraad voor het verhaal in dit blog is de mate van bijzonderheid van mijn waarnemingen. De meest bijzondere eerst. Vandaar dat ik begin met de kluut. Niet alleen omdat het mijn meest favoriete vogel is maar vooral om wat ik waarnam.

Over de gehele strook kluten. In de grotendeels opgedroogde slenk, direct achter de berm. Om de 30 meter een paartje met kuikens, meestal 2 soms 3. Ook verderop richting een langgerekt eiland hetzelfde patroon. Misschien wel 50 broedparen. Steeds weer zorgzame adults die hun jongen in de gaten hielden, potentieel gevaar (bergeenden en kokmeeuwen) wegjagend. Ook regelmatig in conflict met elkaar. Broeden in kolonies. Voor fotografen geweldig vanwege de nabijheid van deze zwart-witte schoonheid. Mooier kan bijna niet. Heb zoveel topfoto's gemaakt, kies er echter zeven uit, een ode:

Afb. 2: Kluut I

Afb. 3: Kluut II

Afb. 4: Kluut III

Afb. 5: Kluut kuiken IV

Afb. 6: Kluut kuiken V

Afb. 6: Kluut kuiken VI

Afb. 7: Kluut VII
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier of hier. Luister hier naar een Weide podcast, hier naar een Vogelspotcast en hier naar een Groot Nieuws Radio podcast. Verder een Tierelier podcast, klik hier. 

Toch nog twee exemplarische plaatjes:

Afb. 8: Drie kuikens

Afb. 9: Zorgzame adults met kuikens
Ook heel bijzonder was een groep eidereenden (3 paartjes met kuikens). Een fraaie zwart-witte eendensoort met een olijfgroene vlek in de hals. Snavel heeft een krachtige karakteristieke driehoekige vorm, dit om schelpdieren te kunnen openen. Een ode:

Afb. 10: Eider I

Afb. 11: Eider II

Afb. 12: Eider III

Afb. 13: Eider IV

Afb. 14: Eiderfamilie III
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier en hier. Luister hier naar een Sovon 'Uitgevogeld' podcast. 

Ook nog een lifer vandaag, een grote stern (nr. 226). Een kolonie van misschien wel 500 individuen op een van slikstroken. Wat een fraai gezicht. Waarschijnlijk een broedkolonie. De groep werd vergezeld door enkele visdieven, ook sterns. Met medevogelaars probeerden we tevergeefs andere sternsoorten te ontdekken. De Vlaming was een aspirant vogelaar, de Utrechter een kenner. Een ode aan de grote stern.

Afb. 15: Grote Stern I

Afb. 16: Grote Stern II

Afb. 17: Kolonie Grote Sterns III

Afb. 18: Paartje Visdieven
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog hier. Luister hier naar een Vroege Vogels podcast. En hier naar een Notenkrakers podcast. 

Natuurbeschermers zaten in 2022 met de handen in het haar. De vogelgriep doodde in dat jaar een flink deel van de Nederlandse grote sterns. De kolonies op Texel, in Zeeuws-Vlaanderen en bij Camperduin zijn zelfs helemaal weggevaagd. En dat terwijl de kustvogel juist bezig was aan een succesvolle terugkeer in Nederland. Zijn al die jaren van bescherming voor niets geweest? De veerkracht van de grote stern blijkt groter te zijn dan gedacht. Op Texel maakt de kustvogel een spectaculaire comeback getuige mijn waarneming en een kolonie van enkele duizenden bij de Prins Hendrikzanddijk. Klik hier voor meer info.

Een kolonie kokmeeuwen vermaakte zich op een nevenliggend eiland. Niet zo bijzonder, wel aardig. 

Afb. 19: Paartje Kokmeeuwen I

Afb. 20: Paartje Kokmeeuwen II

Afb. 21: Paartje Kokmeeuwen III
Een kolonie rotganzen, wellicht niet bijzonder voor Texelaars omdat deze ze jaarlijks (kunnen) zien, blijft voor mij speciaal. Zwarte hals en kop en witte halsvlek. Broeden niet in Nederland al dacht ik enkele broedende exemplaren te hebben gezien (afb. 23). Wellicht een begin. De meeste overwinteraars en doortrekkers verblijven in het Waddengebied tot ze binnenkort vertrekken naar Noord- en Midden Siberiƫ. Een vlucht van meer dan 5000 km. Een klein deel verblijft in de Zeeuwse wateren. Een ode:

Afb. 22: Rotgans I

Afb. 23: Rotgans II

Afb. 24: Rotgans III

Afb. 24b: Rotgans III

Afb. 25: Rotgans IV

Afb. 26: Rotgans V
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog hier of hier. Luister hier naar een Vroege Vogels podcast. 

Een andere topsoort laat zich niet in groepen zien maar lepelt verspreid lekkernijen naar binnen. De lepelaar. Heb er een met een visje in de bek kunnen betrappen (afb. 27). Een ode:

Afb. 27: Lepelaar I

Afb. 28: Lepelaar II

Afb. 29: Lepelaar III

Afb. 30: Lepelaar IV

Afb. 31: Lepelaar V

Afb. 32: Lepelaar VI
Voor een Dijksterhuisje klik hier. Voor een Sovon Vogelverhalen podcast luister hier, voor een 'Binnenste Buiten' uitzending met Camilla van Dreef hier. Een Paul Saager Vlog is hier te zien. Kijk hier voor een lezing van Camilla Dreef over 'Lepelaaronderzoek in Nederland'.

Ook bijzonder was een zilverplevier, de tweede lifer (227). Solitair, zo op het oog. Bontbekplevieren in overvloed. 

Afb. 33: Zilverplevier I

Afb. 34: Zilverplevier II

Afb. 35: Bontnekplevieren
Op sommige plekken in Wagelot was het een ware multi-culti party. 

Afb. 36: Multi-cult party
Middenin chillende kanoeten, rosse grutto's en grutto's. Mooiere foto's van grutto's uit De Staart, een landweggetje ten westen van Wagelot. 

Afb. 37: Uitvergroting: Kanoeten en Rosse Grutto's

Afb. 38: Afgezonderde Kanoet

Afb. 39: Grutto I

Afb. 40: Grutto II

Afb. 41: Vindplaats grutto's
Steenlopers ontbraken ook hier niet evenals tureluurs. Tureluurs beperkten zich niet (in grote getale) tot deze plasdras op, deze kon je werkelijk in elke waterplas tegenkomen.  

Afb. 42: Steenloper

Afb. 43: Steenlopers en Tureluur

Afb. 43: Tureluurs

Afb. 44: Tureluurs
Verder opvallend veel bergeenden, scholeksters maakten ondanks hun geringe aantal weer het meeste kabaal. 

Afb. 45: Bergeend

Afb. 46: Bergeenden

Afb. 47 Scholekster
Net als in Twente geen witgatjes. Opvallend. Daarentegen op veel plaatsen oeverlopers, in Wagelot maar ook in omliggende plassen en sloten. Heel opmerkelijk was de eerder genoemde verbindingsweg De Staart, met aan beide zijden kleine en grotere waterplassen. Met veel steltlopers, waaronder oeverlopers. Een ode:

Afb. 48: Oeverloper I

Afb. 49: Oeverloper II

Afb. 50: Oeverloper III
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier of hier

Afb.51: Een van de vindplaatsen
Families grauwe ganzen en wilde eenden laat ik achterwege zoals ook menig soort onopgemerkt is gebleven. 

Het was een middag om nooit te veegeten. Een nadeeltje is wel dat het verwerken van vele foto's tot dit blog ontzettend veel tijd kost. Maar .... dan heb je ook wat (moois). 

's Avonds een toetje op de Cocksdorp, dit n.a.v. een tip van de Utrechtse vogelaar. Had het noordelijk op het eiland gelegen stukje waddenkust gisteren met een volle rugzak verlaten. 

Vol verwachting zat ik met vier Achterhoekers op een bankje aan het eind van een recent opgeknapte houten pier. 100 meter de Waddenzee in. Het liep tegen 19.00u. Mariette was thuis gebleven.

Afb. 1: Pier bij Cocksdorp
De vloed zou nog twee uur op zich laten wachten, het water kwam langzaam op ons toe. Al snel bleek dat de harde wind verkeerd stond. Te snel opkomend water, geen vogels die steeds dichterbij zouden komen foerageren. Alhoewel, een kanoet in winterkleed die het nog nog even probeerde evenals enkele rosse grutto (in zomerkleed) en bergeenden, veel fluiteenden, zoals ze ook wel genoemd worden.   

Afb. 2: Kanoet in winterkleed

Afb. 3: Rosse Grutto I

Afb. 4: Rosse Grutto II

Afb. 5: Rosse Grutto III

Afb. 6: Rosse Grutto IV
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saagervlog hier of hier. Voor een podcast klik hier

Een groep eiders verzamelde zich in de luwte naast de pier, 5 paartjes met rond de 20 kuikens. 

Afb. 7: Eider familie 

Afb. 8: Paartje Eiders

Afb. 9: Eider man

Afb. 10: Eider vrouw
Overal om me heen bergeenden. Enkele in de baltsfase. Dat lieten vooral de mannen merken door hoge fluittonen te produceren. Een ode:

Afb. 11: Baltsende Bergeenden I

Afb. 12: Baltsende Bergeenden II

Afb. 13: Chillende Bergeenden I

Afb. 14: Chillende Bergeenden II

Afb. 15: Chillende Bergeenden III
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saagervlog hier of hier. Voor een podcast klik hier

Ben uiteindelijk onder aan de dijk gaan zitten om te wachten tot het wad zou vollopen en de steltjes zouden naderen. Mijn wens werd in zeer beperkte mate ingewilligd. Steenlopers hadden deden wat ze altijd doen: schelpen, steentjes en zeewier omdraaien om voedsel te vinden. Turnovers is hun Engelse naam.   

Afb. 16: Steenloper I

Afb. 17: Steenloper II

Afb. 18: Steenloper III

Afb. 19 Steenloper IV
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saagervlog hier of hier. Voor een podcast klik hier.

Een alleszins aardige avond maakt een waardige afsluiting van deze onvergetelijke dag. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hittegolf voorbij

Nieuws uit de natuur Koos Dijksterhuis, Wat doen we met de jonge roofvogel? (010625), klik hier Visdief vlog, Vogelwandeling over de Groes...