woensdag 9 juli 2025

Een beetje grauw en veel wit

Nieuws uit de natuur

  • Visdief Vlog, Bont gekleurde kemphanen in de Brabantse Biesbosch (080725), klik hier


Het was half zeven toen ik bij de Wolbeslanden-entree binnenkwam. Mijn oog viel op het houten opstapje naar het binnengebied (rond de grote waterplas). Twee jonge vogeltjes in scherp tegenlicht. Foto's hebben weinig zin, desondanks een poging:

Afb. 1: Twee jonge Winterkoninkjes
Via de display van de camera werd duidelijk dat het zonnende winterkoninkjes waren. Heel voorzichtig met een boog om het opstapje gelopen voorbij het 'kruispunt'. Nu licht achter. Na even weggevlogen te zijn kwamen ze terug. Ik stond verdekt achter een struik. Dit was beter. Mooie foto's. Een ouder vond het nodig om zo nu en dan te roepen, dit vanuit een struik. Niet gezien. Een ode aan de winterkoning:

Afb. 2: Winterkoninkje II

Afb. 3: Winterkoninkje III

Afb. 4: Winterkoninkje IV

Afb. 5: Winterkoninkje V

Afb. 6: Winterkoninkje VI

Afb. 7: Vindplaats
Voor Dijksterhuisjes klik 
hier en voor een Paul Saager vlog hier. Luister hier een Notenkrakers podcast over de winterkoning (nr. 23). Of hier naar een Vos en Lommer podcast en hier voor een podcast Vogelvertelling deel I. Er zijn er nog meer. Voor de podcast 'Uitgevogeld' luister hier.

Wat een onverwacht mooi begin van de wandeling (op de Groene Delta dus). 
Terwijl de winterkoninkjes kiekte begon naast me een grasmus met een gevulde snavel te zingen. 

Afb. 8: Grasmus
De de steeds meer begroeide zandplaat in het midden van de waterplas bleek voor veel vogels een rustplaats. Vooral kieviten en meerkoeten, maar ook mantelmeeuwen en plevieren. 

Afb 9.: Begroeide zandplaat
Aan de oostkant van de waterplas een grote verrassing. Een (jong?) vogeltje op een hek dat ik niet direct herkende. Omgeven door zonlicht. Toch een paar plaatjes. Het bleek bij thuiskomst een grauwe vliegenvanger. Redelijk ver van de plek waar hij vorige week ook een keer is waargenomen. Gelukje. 

Afb. 10: Grauwe Vliegenvanger I

Afb. 11: Grauwe Vliegenvanger II
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier en hier. Klik hier voor het verschil tussen bonte en grauwe vliegenvanger. 

De volgende verrassing diende zich al aan, bij het eerste uitkijkpunt. Twee rustende lepelaars in het bijzijn van groepen grauwe ganzen. Via de plevierenmethode kon ik zelfs oplopen tot het prikkeldraad. Na enige tijd vlogen naar 2 soortgenoten die verderop stonden, 2 jongen met vleeskleurige snavels (niet te zien op afb. 19). Ze werden vergezeld door een grote zilverreiger en een viertal knobbelzwanen. Een en al wit. Weer een gelukje zou ik zeggen. Een ode:

Afb. 12: Lepelaar I

Afb. 13: Lepelaar II

Afb. 14: Lepelaar III

Afb. 15: Lepelaar IV

Afb. 16: Lepelaar V

Afb. 17: Lepelaar VI

Afb. 18: Lepelaar VII

Afb. 19: Lepelaar VIII
Voor een Dijksterhuisje klik hier. Voor een Sovon Vogelverhalen podcast luister hier, voor een 'Binnenste Buiten' uitzending met Camilla van Dreef hier. Een Paul Saager Vlog is hier te zien. Kijk hier voor een lezing van Camilla Dreef over 'Lepelaaronderzoek in Nederland'.

Terug via de Wolbeslanden. Speelkwartier voor jonge grasmussen terwijl een ouder toekijkt. 

Afb. 20: Grasmus I

Afb. 21: Grasmus II

Afb. 22: Grasmus III

Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier en hier.

Dit was het voorlopig. Morgen verdere uitwerking ...



Verslag van gisterenavond (gisteren niet aan toe gekomen).

Het retourtje parkeerplaats - De Pluus was weer eens van korte duur. Slecht zicht door het grijze weer en weinig vogels. Wel joggers, geen wandelaars. 

Het begin was veelbelovend, een zwarte kraai die in conflict was met een buizerd. Het lukte hem de klemmer(t) te verjagen. 

Afb. 1: Zwarte Kraai verjaagt Buizerd

Afb. 2: Zwarte Kraai verjaagt Buizerd

Het waaide ook nog eens behoorlijk. Dus geen vogels op struiken of boomtoppen. Verscholen in struiken een grasmus en enkele rietgorzen. Een enkeling liet zich zien in het pitruskruid, een rietgorsman.  

Afb. 3: Rietgors man
Achter de vogelhut zaten op de laatste slikplaat warempel een wilde eend en 3 oeverlopers

Afb. 4: Wilde Eend en Oeverlopers

Afb. 5: Vindplaats
Het was niet de eerste keer dat Oosterweilanden het vogelplezier naar een hoger niveau tilde. Een kwartet wulpen speelde namelijk vier-op-een-rij. Toch aardig dat ze op me gewacht hebben. 

Afb. 6: Wulpen I

Afb. 7: Wulpen II

Afb. 8: Wulpen III

Afb. 9: Wulp IV

Afb. 10: Wulp V
Dit was het dan. 'Lekker' snel klaar met m'n blog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een beetje grauw en veel wit

Nieuws uit de natuur Visdief Vlog, Bont gekleurde kemphanen in de Brabantse Biesbosch (080725), klik hier Het was half zeven toen ik bij de ...