maandag 29 april 2024

Zwartkop

Na ruim drie jaar vogelen zijn mijn waarnemingen in het algemeen steeds minder verrassend. Eerstelingen worden nog net niet als sporadisch worden aangemerkt, echter het etiket schaars komt wel steeds dichterbij met inmiddels 207 gefotografeerde verschillende vogelsoorten. De extasemomenten zijn dan ook beduidend minder. Daarentegen blijft vogelen onveranderd aangenaam. Steeds vaker focus ik me op één of enkele soorten waarvan een fraaie foto het ultieme doel is. Een voorbeeld was de wandeling vandaag in de Groene Delta. Niet in de ruigte bij de carpoolstrook die zich beperkte tot 2 tureluurs, een witte kwik en enkele wilde eenden. Door het scherpte tegenlicht was foto's maken aan de attractieve zijde alleen mogelijk als een wolk even voor de zon trok. 

Afb. 1: Tureluur
Wel rond de kleine waterplas bij de entree van het natuurgebied. Een zwartkop vrouw, vastgelegd na twintig wachten op een trapje dat de openbare ruimte scheidt met het natuurterrein. Een ode:

Afb. 2: Zwartkop I

Afb. 3: Zwartkop II

Afb. 4: Zwartkop III

Afb. 5: Zwartkop IV

Afb. 6: Zwartkop V
Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager vlog hier.

Er zaten zoveel grasmussen boven in boompjes dat ik niet meer dan 3 op de plaat heb gezet. Een ode:

Afb. 7: Grasmus I
 
Afb. 8: Grasmus II

Afb. 9: Grasmus III

Afb. 10: Grasmus IV

Afb. 11: Grasmus V
Ondanks het prachtige weer was er bijna geen watervogel te bekennen in de Doorbraak bij het eerste uitdijkpunt. Zes bergeenden en 1 tureluur, that's all. En een paartje tapuiten, niet met het blote oog waar te nemen. Wel 2 grote Canadese ganzen die niets van mij moesten hebben terwijl ze op 200 m afstand stonden. 

Afb. 12: Krijsende Bergeend

Afb. 13: Grote Canadese ganzen

Afb. 14: Grote Canadese gans

Afb. 15: Tapuit
Voor het eerst sinds een half weer de route tot het Twentekanaal gelopen. Hopend op kleine karekieten, ijsvogel of een verrassing. Dat laatste openbaarde zich aan de overkant van de Doorbraak, vlak bij het watervalletje. Twee oeverlopers of wellicht witgatten. De grootte wees op de eerste soort. Tijdens het inzoomen van de camera vlogen ze weg. Verder boerenzwaluwen, kieviten en witte kwikken. Het deed me goed dat een of andere natuurclub twee insectenhotels had geplaatst. Voor soorten gasten en nut klik hier
Op de terugweg het derde paartje scholeksters.

Afb. 16: Paartje Scholeksters
Vlak bij de oude vervallen schuur hoorde ik enkele gekraagde roodstaarten en veel meer zwarte roodstaarten. Lieten zich niet zien. Dat deden vlinders wel vanochtend, voor het eerst een aardige diversiteit. Een fotografe - de enige wandelaar vanmorgen - kwam speciaal om deze vast te leggen. Hieronder zijn een oranjetipje en dagpauwoog opgenomen. Verschillende soorten koolwitjes namen geen tijd om ergens rustig plaats te nemen. 

Afb. 17: Koolwitje

Afb. 18: Dagpauwoog
Als toetje nog een spreeuw op het hekwerk van Kees Smit.

Afb. 19: Spreeuw
Dit was het dan weer. Een aardige vogelwandeling door de mooie zwartkopfoto's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nondeju

Nieuws uit de natuur Hans Dorrestein, Een heel erg gele vogel, klik hier (Vee-en-gewas, 130524), klik hier K. Dijksterhuis, Een misverstand ...