dinsdag 11 juni 2024

Lepelaar

In de ruim drie jaar dat ik Twentse natuurgebieden bezoek werd ik vanmiddag verrast door een eerste bezoek van een lepelaar aan de Dakhorst. Zoals wel vaker de laatste tijd was het voorgerecht een kijkje bij de Ypeloweg-waterplas. Daar bewoog ie statig voort langs de waterkant, aanvankelijk foeragerend, daarna poetsend. Wat een geluk! Eén van m'n favoriete vogels. Was ik tien minuten later gekomen dan had ik 'm gemist. Een uitgebreide ode:

Afb. 1: Lepelaar I

Afb. 2: Lepelaar II

Afb. 3: Lepelaar III

Afb. 4: Lepelaar IV

Afb. 5: Lepelaar V

Afb. 6: Lepelaar VI

Afb. 7: Lepelaar VII

Afb. 8: Lepelaar VIII

Afb. 9: Lepelaar IX

Afb. 10: Lepelaar X
Een lepelaar heeft een lengte van 80-90 cm. Vanmiddag viel me het enorme contrast op met de grootte van een paard (afb. 11). 

Afb. 11: Lepelaar en paard
Voor een Dijksterhuisje klik hier. Voor een Sovon Vogelverhalen podcast luister hier, voor een 'Binnenste Buiten' uitzending met Camilla van Dreef hier. Een Paul Saager Vlog is hier te zien. Kijk hier voor een lezing van Camilla Dreef over 'Lepelaaronderzoek in Nederland'.

Terwijl ik lepelaar bewonderde vloog een ringmusringmus vlak voor me langs om te landden op een hekwerk. Ik 'hoorde' hem roepen: 'kijk mij eens, ben ik niet mooi? Zeker zo mooi als die witte verderop'. Ik was sprakeloos. Hij was inderdaad mooi. 

Afb. 12: Ringmus
Het voorgerecht duurde twintig minuten. Afgezien van een scholeksterpaartje geen steltlopers. Wel een groepje rustende kuifeenden, een knobbelzwaan en enkele meerkoeten. That's all. 

Het hoofdgerecht, dat een klein uurtje zou duren, vond plaats rond de vogelhut 'Turenluren'. Het vogeldecor werd gevormd door foeragerende visdieven en boerenzwaluwen en enkele roodborsttapuiten. Net als bij de Ypoloweg lieten rietvogels zich wel horen maar niet zien. Ook de kleine karekieten niet. Een harde wind speelde parten. Enkele grasmussen trotseerden deze windverplaatsingen door wel op struiken en bovenin takjes te klimmen. Ook een ode:

Afb. 13: Grasmus I

Afb. 14: Grasmus II

Afb. 15: Grasmus III

Afb. 16: Grasmus IV

Afb. 17: Grasmus V
Voor Dijksterhuisjes klik hier en klik hier voor een Paul Saager Vlog. Wellicht nog zin in de Vlaamse podcast 'Fwiet, fwiet'', klik hier

Als afsluiting een op thermiek rondcirkelende buizerdbuizerd en als toetje een klaproos. Korenbloemen, pinksterbloemen en klaprozen ademen voor mij nostalgie uit. Vandaar.

Afb. 18: Buizerd

Afb. 19: Klaproos
Nog enkele sfeerbeelden:

Afb. 20: Sfeerbeeld I

Afb. 21: Sfeerbeeld II

Afb. 22: Sfeerbeeld III

Afb. 23: Sfeerbeeld IV

Dit was het weer voor vandaag. Ondanks de geringe lengte van de wandeling deed deze goed. In ieder geval beter dan thuiszitten (met blaasproblemen). En ..... de lepelaar was natuurlijk een fraai cadeautje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...