woensdag 12 juni 2024

Vliegkunstenaars

Nieuws uit de natuur

  • Nature Today: Puttertjes broeden alweer, klik hier en Boomvalken op geleende nesten, klik hier
  • Vroege Vogels, Grote gele kwikstaart houdt van watermolens, klik hier


Een stortbui verhinderde mij vanmorgen de auto te verlaten aan de Katoendijk in het gruttoparadijs de Overtoom. Een rondje Katoendijk - Geskesdijk - Veeendijk (met geopend raam) in de eerste versnelling leerde dat onze nationale vogel zich schuilhield in het hoge gras. Niet één gehoord of gezien. Bij terugkomst aan de Katoendijk was het droog. Een wandeling vanaf hier naar de vogelkijkhut leek me voldoende voor vandaag. Twee zeer uitzonderlijke vogelkunstenaars lieten zich gelden. Allereerst een bosrietzanger. Ik zag 'm pas toen hij z'n imitatiegezang ten gehore bracht. Verscholen in een struikje. Ik keek door een van de kijkgaten van de vogelhut.

Afb. 1: Vogelkijkhut
Het was nog een hele opgave het vogeltje scherp in het vizier te krijgen. 11 cm lang. Vliegt vanaf half juli solitair via oostelijk Afrika naar Zuid-Afrika. Meer dan 11.000! km met een tussenstop van twee maanden in Ethiopië. Een van de weinige vogels die een oostelijke route aanhoudt. Grasmussen en kleine karekieten bijvoorbeeld volgen zoals de meeste vogels de westelijke route, half zo lang. Een ode:

Afb. 2: Bosrietzanger I

Afb. 3: Bosrietzanger II

Afb. 4: Bosrietzanger III

Afb. 5: Bosrietzanger IV
Bosrietzangers zijn niet alleen topper op het gebied van lange afstand vliegen. Ook een broedsucces van 65% is uitzonderlijk hoog. Stel je bovendien ook eens voor de dat de jonge rietzangers een maand later dezelfde trekroute afliggen, ook solitair. 
Een uiterst intrigerend zangvogeltje. Veel meer info middels een wetenschappelijk gekleurde Vlaamse podcast (zie hierna).

Voor Dijksterhuisjes, klik hier. Voor een 'Fwiet - Fwiet' podcast hier (Nr. 61, vanaf 46.00) en voor een Paul Saager Vlog hier.

Minstens zo uitzonderlijk is een gierzwaluw. Bij het verlaten van de vogelhut cirkelde een trio met herkenbare sikkelvormige vleugels boven me, op zoek naar een snelle hap. 

Afb. 6: Gierzwaluw
Stel je eens voor, altijd maar vliegen, een leven lang, behalve tijdens broedtijd. Nederland kent rond de 60.000 broedparen, veel minder dan boerenzwaluwen (300.000) en meer dan oeverzwaluwen (30.000). 
Zoals ze in april de lente beloven, kondigen ze in het najaar de herfst aan.

Voor Dijksterhuisjes klik hier en voor een Paul Saager Vlog kijk hier. Of een Sovon podcast 'Vogelverhalen', klik hier of hier.

Graspiepers zijn een zekerheid langs het pad tussen Katoendijk en vogelhut. Ook vanmorgen en meestal paalzittend. Een ode:

Afb. 7: Graspieper I

Afb. 8: Graspieper II

Afb. 9: Graspieper III

Afb. 10: Graspieper IV

Afb. 11: Graspieper V
Klik hier voor Dijksterhuisjes en hier voor een  Paul Saagervlog.

Een paalzittende witte kwik mag natuurlijk niet ontbreken. Overvliegende kokmeeuwen, een vink en een kneu sloten de wandeling af. Het was inmiddels drie kwartier later toen zich een volgende bui aandiende.

Afb. 12: Witte Kwikstaart

Dit was het dan weer voor vandaag. 

Extra

























p

p













p


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...