vrijdag 5 januari 2024

Roodbuikwaterspreeuw

Wat een jaarwisseling! Het oude jaar afgesloten met een witstuitbarmsijs en het nieuwe jaar (min of meer) beginnen met een roodbuikwaterspreeuw. Twee dwaalgasten. Een waterspreeuw met 3-4 broedparen in Nederland en 1-5 overwinteraars. En laat er nu net één zitten bij de Haarmühle nabij Buurse. Wat een kleurenpracht! En een navenant grote blijdschap bij ons drieën, Peter, Johan en mij. Ondanks de lichte regen een regelrechte Nieuwjaarsklapper. Eerst maar eens een ode: 

Afb. 1: Roodbuikwaterspreeuw I

Afb. 2: Roodbuikwaterspreeuw II

Afb. 3: Roodbuikwaterspreeuw III

Afb. 4: Roodbuikwaterspreeuw IV

Afb. 5: Roodbuikwaterspreeuw V
Hij zat er al vanaf begin augustus, langs de waterkant zoekend naar ongewervelde diertjes (steenvliegen, kreeftjes, waterpissebedden e.a.) in snelstromend water. Net over de grens in Ahaus - Altstätte. Voor het eerst opgemerkt toen Johan deze waterspreeuw waarnam. We schrijven begin december. Ik had beide soorten waterspreeuwen, roodbuik en zwartbuik al eens voorbij zien komen op instagram. Was meteen verkocht. Zeker toen Arjan Dwarshuis er in zijn vogelspotcast aandacht aan besteedde. 

Een volle maand kwamen geen nieuwe meldingen binnen. Tot drie dagen geleden vogelaar Brend Jansen mij verraste. Hij zat er weer. Ik besloot ondanks het slechte weer vandaag een poging te wagen aangezien het vanaf zondag gaat vriezen. Je weet maar nooit wat dit met zijn gedrag doet. Peter en Johan zagen het het ritje naar Ahaus wel zitten. Voor Peter en mij was het een eersteling.

De focus lag vandaag op deze ene bijzondere waterspreeuw, die niet tot de spreeuwensoort behoort. De Duitse naam Wasseramsel (waterlijster) lijkt beter gekozen. 
Ongeveer drie kwartier hebben we gewacht, gekeken en tevergeefs een rondje langs de beekoever gelopen. Twee passerende vogelaars hadden de spreeuw gespot. Vanochtend. Intussen hadden wij 'm ook opgemerkt. Een euforische reactie terwijl we nog geen foto gemaakt hadden. Hij bleef langere tijd op min of meer dezelfde plek, dan weer op de rotsige oever om even later in het water te verdwijnen. 
Zonder Johan hadden we 'm waarschijnlijk niet gevonden. Bedankt! 

Voor de vogelspotcast van Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen, klik hier.of hierover een zoektocht naar de waterspreeuw.
Klik hier voor enkele Dijksterhuisjes.
Voor meer info klik hier of hier.
Een alleraardigst kijkje in de geschiedenis van deze vogel In Twente is van de hand van Wim Weijering. Klik hier voor zijn bijdrage.   

Het voorgerecht bestond vandaag uit een vink, roodborst en enkele boomklevers.

Afb. 6: Vink

Afb. 7: Roodborst

Afb. 8: Boomklever
Het nagerecht was lekker nagenieten in het restaurant onder het genot van een cappuccino. 
Een wandeling nadien zat er niet in. Het regende te hard. Een laatste vluchtige blik op de 'roodbuikstek' bleek vogelloos. 

Een schitterende ochtend is voorbij. Volgende week bij zonnig vriesweer nog een poging wagen met het oog op wellicht (nog) mooiere foto's. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...