zaterdag 6 januari 2024

Zwarte Zwaan

Geen dwaalgast maar nog wel steeds schaars in Nederland, met rond 70 broedvogels en 200 wintergasten. Zwarte zwanen. Vanmorgen op de Dakhorst een paartje, even intiem, had mij wellicht niet gezien. Een welkome verrassing op deze koude en winderige zonloze ochtend. 
Aanvankelijk grondelen liep over in korte opknapbeurt met daarna 'oog voor elkaar'. 
Een ode aan deze volledig zwarte exoot met rode snavel waarop een smalle witte band.

Afb. 1: Grondelende Zwarte Zwanen 

Afb 2. Even op adem komen

Afb. 3: Intimiteit I

Afb. 4: Intimiteit II

Afb. 5: Intimiteit III
Een aangename verrassing, halverwege de wandeling die nogal spectaculair begon. Bij het verlaten van de parkeerplaats achter basisschool De Akkerwal werd ik in een tegenoverliggende weide getrakteerd op een ontbijt van diverse groepen vogels. Werd niet het meest getriggerd door een trio gedomesticeerde kippen maar door een door elkaar bewegende groep kramsvogels (5) en koperwieken (9). Wel in het achterste deel. Terwijl ik mijn camera op scherp zette kwam een lesinstructeur op motor en zijn cursist met veel kabaal voorbijrijden. Weg K2. Tien minuten gewacht, kwamen niet terug. Wat een teleurstelling!

Afb. 6: Gedomesticeerde kippen

Afb. 7: Kramsvogel
Na het zwanenfeestje kreeg ik nog 5 koperwieken in het vizier. Geen mooie foto's.
Dit waren de meest bijzondere momenten van de ochtend 

Op brandganzen na waren de meest voorkomende ganzensoorten present: kolganzen, grote Canadese ganzen (11), parkganzen (8) en grauwe ganzen 

Afb. 8: Kolgans

Afb. 9: Parkgans

Afb. 10: Grauwe Gans

Afb. 11: Grote Canadese Gans
Voor een Fwiet-podcast over diverse ganzensoorten klik hier.

Het aalscholvereiland was niet te bereiken aangezien het pad ernaar toe onderwater stond stond. Zegge en schrijven 1! aalscholver (zie afb. 12) in de boom. Rondom het eiland vermaakten zich smienten (13, enkele krakeenden (3), wilde eenden (4) en een fuut

Afb. 12: Aalscholvereiland en vogelkijkhut

Afb. 13: Onbereikbare Vogelkijkhut

Afb. 14: Solitaire Aalscholver
Mezen hielden zich op rondom boerderijen aan de Ypeloschoolweg. Het bijvoeren door boeren werd in hoge mate gewaardeerd door pimpels en kooltjes.

Afb. 15: Pimpelmees

Afb. 16: Koolmees
Tussen het struikgewas door volgde ik een grote groep kokmeeuwen (49). Zoals vaker, onrustig. afwisselend rondvliegend, opvliegend en ronddobberend (lees: chillen). 

Afb. 17: Doorkijk

Afb. 18: Groep Kokmeeuwen

Verder vlogen er groepjes vinken rond evenals putters. De laatste moest ik laten gaan vanwege een appje: Bezoek van Mark en Sara met een gebakken visjes voor de lunch. Een groep meerkoeten (9) en een zwarte kraai had ik daarvoor al vastgelegd. 

Afb. 19: Vink

Afb. 20: Meerkoet

Afb. 21: Zwarte Kraai
Grote groepen knobbelzwanen verbleven in weilanden rondom het natuurgebied. 
Nog enkele sfeerfoto's als afronding:

Afb. 22: Sfeerfoto I

Afb. 23: Sfeerfoto II

Afb. 24: Sfeerfoto III

Afb. 25: Sfeerfoto IV

Afb. 26: Sfeerfoto V

Een aardige wandeling met prachtige zwarte zwanen en een gemiste kans koperwieken en kramsvogels als gezamenlijke wintergasten vast te leggen. Hoe door één laakbare interventie (ronkende motoren) wellicht een topochtend werd verhinderd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kramsvogels

Nieuws uit de natuur Henk Bouwhuis, Stikstof-expert Johan Vollenbroek veegt vloer aan met uitbreidingsplan XL Businesspark: ‘Een doodlopen...